top of page
  • Writer's pictureD.

Willem II - AZ Alkmaar

Updated: Sep 13, 2019

Een onvergetelijke ervaring met een fameuze sfeer, strafschoppen, Europa dat lonkt en het veld op!

Een van mijn beste ervaringen als Groundhopper. Een wedstrijd waarbij het veldspel niet al te best was maar zoveel andere dingen de dag onvergetelijk maakten. De middag brachten we door in een gezellig café, aten een pizza in de stad en gingen daarna naar het stadion. Omdat de groep (7, een record voor onze vriendengroep) te groot was zaten we verspreid, opgedeeld beide in een andere hoek. In de rust konden we via een slimme smoes bij de rest komen en was de groep weer compleet. AZ was in de eerste helft een stuk beter en kon het allang afmaken maar liet dit na, waardoor de Tilburgers nog hoop hadden. Het bleef slechts 0-1 door een weergaloos schot van supertalent Calvin Stengs. De blijvende hoop kreeg een vervolg omdat de gehuurde Zweed van Dortmund, Alexander Isak, de 1-1 binnenschoot. Het stadion ging helemaal los en we konden onze vreugde niet op. Al bier gooiend en springend kwamen we tot het besef: wat een avond zou dit worden! Willem II werd sterker en sterker, AZ leek verdoofd. Binnen de 90 minuten kwam er uiteindelijk geen winnaar: verlengen.

Willem II kreeg een paar zeer grote kansen in de verlenging en vol ongeloof keek het stadion toe; Willem II is nu zo dichtbij de finale van de KNVB Beker, zou het dan toch?! Strafschoppen moesten het antwoord hierop geven en dat kwam er. De Duitse doelman Timon Wellenreuther, voor deze wedstrijd al maanden dan wel jaren bestempeld als erg zwakke keeper, bleek een specialist te zijn in strafschoppen. Hij hield de een naar de ander waardoor AZ maar liefst vier(!) strafschoppen niet in het doel kreeg. Willem II bracht het er veel beter vanaf en won de strijd. Het veld werd bestormd door de supporters en ik kon dit zelf natuurlijk ook niet laten. Nu kon het onverhinderd en we weten allemaal hoe streng het er normaal gesproken in Nederland aan toe gaat. Op het veld werden de spelers omhoog getild en het feest uiteraard gekscherend gevierd. Het was een geweldige dag met een resultaat dat nog steeds onwerkelijk lijkt. Willem II in de finale en hoogstwaarschijnlijk, want daar moet de KNVB nog over beslissen, Europa in door de plek van Ajax op de ranglijst. Wie had dat gedacht!