top of page
  • Writer's pictureD.

100-jarig bestaan Lech Poznan

Het 100-jarig bestaan van Lech Poznan werd een weergaloze ervaring vol met feestelijkheden: meerdere spandoeken en enorme hoeveelheden vuurwerk waren aanwezig om er een gedenkwaardige avond van te maken. Dit had een van de meest succesvolle clubs van Polen te danken aan haar nauw betrokken supporters: maar liefst 3.663 euro werd er opgehaald voor sfeeracties en het team beloonde haar fans met een overtuigende 3-0 overwinning op Jagiellonia Bialystok, die overigens zelf ook het eigen vak in vuur en vlam stak.

Niet alleen in het stadion maar ook zeker vooraf ging het buiten flink tekeer. Je kon geen kant opkijken of er ging een bom af, een fakkel werd afgestoken, of er kwam weer een nieuw plukje aan vuur tevoorschijn uit de menigte. Vooral op en rondom de grote iconische stoomlocomotief vlak voor het stadion gingen de fakkels in de lucht. De sfeer die de Poolse supporters creëerde was nu al top en eigenlijk had ik nog wat langer buiten het stadion willen blijven.


We besloten echter om maar snel aan te sluiten bij de opgepropte menigte voor onze toegangspoort, omdat het hier gaat om een uitverkocht INEA Stadion. De politie was vooral om het stadion aanwezig maar niet echt bij de poorten merkte we op. Zo klom een bezopen man zonder enige problemen gewoon een hek over en wist hij het stadion binnen te komen, niemand van de beveiliging had iets door. De gene die het wel zagen spoorde elkaar juist aan om ook een poging te wagen.

Bij aanvang werd er allereerst een optreden gegeven door een rappende artiest, wat best lekker klonk en het publiek werd een beetje opgezweept. Toen de spelers naderhand het veld opkwamen hield iedereen zijn karton omhoog en werd een schitterend wit-blauw palet gevormd, aangevuld met het geboortejaar van de club 1922. Dit gebeurde samen met gemaskerde mannen aan de overkant die pyro toevoegde, nabij een groot spandoek waarop het embleem van de club glasrijk tevoorschijn kwam. De eerste indrukwekkende sfeeractie in het stadion was een feit.

Hierop kwamen de bezoekers van Jagiellonia Bialystok even later met een gepassioneerd antwoord. Eerst werd het vak bedekt met een spandoek en later kwam er een minutenlange vuurzee aan pyro tevoorschijn. Zoveel dat het doek in de fik leek te staan, sommige fans staken fakkels af onder het doek. Het vuur escaleerde gelukkig niet en het doek bleef heel.

Vervolgens bleef er lang een antwoord uit van de Lech zijdes, ook al werd er natuurlijk wel constant gepassioneerd meegezongen aan alle kanten van het stadion. Ik en mijn groep vroegen ons af waar de andere acties bleven, wordt er expres gewacht tot de tweede helft of is de rest buiten het stadion al opgemaakt? In de rust van het duel werd eerst nog het all-time sterrenteam van Lech Poznan bekendgemaakt en geëerd. Uiteraard stond Robert Lewandowski in de spits, die ogenschijnlijk zijn moeder de prijs liet ophalen op het veld.

Rondom de zestigste minuut, toen het al 2-0 voor de thuisclub stond, ging het dan toch echt compleet los. Wij zaten in de derde ring van de harde kern kant en de onderste twee ringen werden in vuur en vlam gezet met talloze pyro. De vuurzeeën kregen vervolgens aanvulling van meerdere kanonnen die goud siervuurwerk afschoten. Dit geheel zorgde voor een adembenemend aanzicht en het was heerlijk de gepassioneerde supporters van Lech Poznan zo erg tekeer te zien. Boven de pyro vloog er overigens een drone alle kanten op, die heeft een ongelofelijk indrukwekkende video gemaakt van dit spektakel (zie de links onderaan het verslag)Het was een waar genot om bij deze speciale dag van Lech Poznan aanwezig te zijn. Door de uiteindelijke 3-0 winst is Lech Poznan nog steeds vol in de race om de titel, samen met Pogon Szczecin en Rakow Czestochowa. De supporters van de club kunnen trots zijn op de grote hoeveelheid aan geld die is ingezameld en het feest dat in het stadion is gecreëerd. De Kolejorz stevenen af op de eerste Ekstraklasa titel sinds 2015!

Wedstrijdverslag

Wedstrijd: Lech Poznan - Jagiellonia Bialystok Competitie: Ekstraklasa


Datum: 19-03-2022 Uur: 20:00u Weer: 4gr.

Transport: Trein + Tram Land: Polen Plaats: Poznan

Stadion: Inea Stadion Publiek: 40.072 Capaciteit: 42.837 Sfeer: 9.5

Prijs: 9.32eu Soort: E-Ticket

Bier: 2.63 (0.5L)


Uitslag: 3-0

Uitblinker: Mikael Ishak


Wedstrijdverloop: Mikael Ishak ‘47: 1-0

Joao Amaral ‘53: 2-0

Dawid Kownacki ‘72: 3-0

Links naar de drone video's:

https://www.instagram.com/reel/Cbff7b1g1ad/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/reel/CbnJLd8D9PP/?utm_source=ig_web_copy_link0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page