top of page
  • Writer's pictureD.

Baltijos Futbolo Akademija - FK Atmosfera

Updated: Aug 26, 2020

Het heeft dik zeven maanden mogen duren maar ik heb dan toch eindelijk een voetbalwedstrijd gezien van dichtbij. In de 2de divisie van Litouwen zag ik de hekkensluiter BFA uit Vilnius verliezen van FK Atmosfera uit Mazeikiai. Betreft de teams zelf kregen we iets anders voorgeschoteld dan we hadden verwacht.

BFA, voluit Baltijos Futbolo Akademija, heeft na zeven speelrondes nog nul punten behaald dit seizoen en nam het op tegen FK Atmosfera, een team dat slechts twee plaatsen boven BFA staat. De Litouwse 2de divisie heeft in totaal veertien teams, waarvan een kwart jeugdelftallen zijn van grotere clubs. BFA staat troosteloos onderaan en heeft het hele seizoen pas zes keer kunnen scoren. Online was erg weinig te vinden over de wedstrijd of überhaupt contactgegevens van BFA. Het enige e-mailadres van BFA dat ik kon vinden, was op de site van de Litouwse voetbalbond. Daar stond doodleuk de ''coach'' zijn e-mailadres. Hij mailde mij terug dat je gewoon naar binnen kunt lopen, de wedstrijd is gratis te bezoeken in het stadion van het nationale Litouwse elftal. BFA speelt op verschillende locaties en hebben geen vast stadion, vandaar dat deze informatie zeer nuttig was. Dit was ook onze nummer één qua stadion dus dat kwam mooi uit.


Vanaf onze Airbnb was het een klein half uurtje lopen door de schitterende stad van Vilnius. Een stad die ik iedereen kan aanraden, het is een Oostblok-parel. Bij het stadion waren vrienden van mij nogal verbaasd dat we werkelijk zonder iemand te passeren zo het stadion in konden. Er waren nul COVID-19 restricties en dan ook nergens mondkapjes te bekennen. In principe kon je ook zo het veld op, er waren geen hekken. Het stadion op zichzelf is behoorlijk apart: elke kant staat op zichzelf en heeft een eigen stijl. Iets wat ik geweldig vind. Één kant heeft gewoon een net en geen tribune erachter, wat best gek is voor het nationale voetbalstadion van een land. Twee kanten van het stadion waren erg kleurrijk en zonder dakje. De hoofdtribune had een klein dak en slechts een beperk aantal rijen aan stoelen. Hier zat al het publiek, lekker in de schaduw. Nergens was eten of drinken te krijgen, noch was er een fanshop te bekennen. Dat is toch wel zonde. We hadden zeker een sjaal of iets dergelijks willen kopen op zo'n bijzondere trip.

Na twintig minuten wachten leek de wedstrijd te beginnen en kwamen de teams het veld op. Tot onze verbazing bleek BFA uit een geheel jeugdelftal te bestaan. Het waren allemaal jonge gasten tussen de 16 en 20 jaar, die het moesten opnemen tegen de oude kasten van FK Atmosfera. Nu begrepen we waarom BFA zo slecht draait, het is een team vol jeugd. Enig onderzoek thuis hielp mij naar een begrijpelijker beeld: BFA is afgelopen zomer zelfstandig verder gegaan en heeft haar moederclub gedag gezegd. Voor het eerste seizoen in 2020 besloot BFA zich af te splitsen van FK Vilnius. Baltijos Futbolo Akademija bestaat pas een half jaar en de moederclub is een jaar daarvoor ontstaan onder de naam FK Vilnius. Die laatste club bevindt zich nu in de derde divisie van Litouwen. Dat is allerminst vrij gek te noemen, want de jeugd afdeling ging dus hoger spelen dan het eerste elftal!


Afijn, een aparte toestand. De wedstrijd zelf? BFA speelde leuker voetbal dan FK Atmosfera. Één middenvelder met een haarband sprong ons in het oog, Eimantas Lotuzys. Hij studeert in Amerika maar door COVID-19 besloot hij terug te keren naar zijn thuisland en speelt nu tijdelijk bij BFA. In Amerika zit hij bij het Iona University team waar hij basisspeler is. Eimantas had geen zin om maanden lang alleen in Amerika thuis te zitten, dus besloot terug te keren en had de allerlaatste vlucht naar Litouwen te pakken gekregen. Hoe lang het duurt voor hij zal terugkeren weet hij nog niet. De creatieveling speelde frivool en nam het team op sleeptouw, al wilde hij vaak net teveel doen. Zijn input mocht echter niet baten. Atmosfera speelde opportunistischer en kwam erg vaak voor het doel van BFA. De aanvallers faalde herhaaldelijk in de eerste helft maar wisten vlak voor de rust wel één keer te scoren, dat deed R. Gecevicius. Een buitenspeler die elke keer veel te lang aan de bal bleef en maar niet wilde schieten, behalve deze keer.



Na de rust ging het spel op dezelfde manier door. BFA leek beter te kunnen aanvallen, maar elke tegenstoot van Atmosfera was gevaarlijk. Het werd uiteindelijk 0-3 na goals van M. Papsys en opnieuw Gecevicius. Al met al een bijzondere ervaring in Vilnius, de prachtige hoofdstad van Litouwen. We hebben een jeugdteam dat nog geen twee jaar bestaat zien spelen in het mooie nationale stadion van Litouwen. Dit is honderd procent zeker niet mijn laatste bezoek geweest aan Vilnius! Wát een stad.


Datum: 25-07-2019

Uur - 15:00

Weer - 23gr.

Transport - Lopend

Land - Litouwen

Plaats - Vilnius


Wedstrijd: Baltijos Futbolo Akademija - FK Atmosfera

Competitie: I Lyga


Stadion: LFF Stadionas

Publiek: 300~

Capaciteit: 5.067

Sfeer: 5/10

Prijs: 0,-

Ticket: Geen

Bier: Geen


Uitslag: 0-3

Uitblinker: Eimantas Lotuzys

Wedstrijdverloop

0-1 Gecevicius '44 0-2 Papsys '56 0-3 Gecevicius '81







0 comments
bottom of page