• boerenkoolvoetbal

De Graafschap - NAC Breda

Updated: Aug 4, 2019Nu ik bijna alle clubs uit de twee hoogste divisies van Nederland heb bezocht, zullen sommige clubs een tweede bezoek krijgen. Uiteraard hoort De Graafschap bij die categorie, mijn favoriete club. Dat het zo lang heeft moeten duren is mijn eigen schuld, maar het heeft ook met de afstand te maken. De heenreis duurt meestal zo’n drie uur en de terugreis nog veel langer door veelvoorkomende vertraging en daardoor gemiste aansluitingen. Daarbij kan ik de Superboeren alleen bezoeken als ze op vrijdag spelen en dit is slechts twee keer het geval in het lopende Eredivisie seizoen. Gelukkig komen er nog wel doordeweekse speelrondes in de maand april. Wanneer de tas met bier op een slimme plek is verstopt voor de lange terugweg, lopen we richting het stadion. De lichten blinken fel en vallen al te zien vanaf het kleine treinstation. Eindelijk weer een keer in De Vijverberg en dat terwijl we voor de wedstrijd eigenlijk een clubcard nodig zouden hebben. Mailcontact hielp ons naar een uitzondering en daar zaten we dan. Jammer dat er een muntensysteem is ingevoerd maar het kan erger. Bij mijn vorige bezoek kon er eenmaal binnen de poorten enkel contant worden betaalt bij elke kassa voor drinken of eten en je raadt het al, dat hadden we toen niet bij ons.
De wedstrijd zelf is er niet zomaar eentje. De Graafschap bestaat 65 jaar!

Daarbij speelt de club tegen haar directe concurrent, NAC Breda, en zou bij een verlies NAC drie belangrijke punten uitlopen. De Superboeren blijven dan op de laatste plek en een directe degradatie lijkt dan dichtbij. Zo’n scenario wilt geen enkele Superboer. Thuis moeten de punten worden gepakt. Een nagenoeg uitverkochte Vijverberg gaf de volle steun dan ook, geweldig om te zien. Het was niet enkel feest want er werd ook een mooie minuut stilte gehouden voor de overleden ex-speler Jurrie Koolhof. Een schitterend spandoek van hem werd daarbij omhoog gehesen. Het was de bedoeling dat hierna of hiervoor nog veel meer spandoeken tevoorschijn kwamen, supporters hebben een maand lang keihard gewerkt om aan een gigantisch doek te werken voor een passende sfeeractie. Echter lagen er briefjes op de stoelen om te vertellen dat de verf bleef plakken door vermoedelijk het winterse weer en daarom de geplande sfeeractie niet toonbaar is. Zeer jammer natuurlijk, De Graafschap staat bekend om haar geweldige doeken en sfeer.De Superboeren traden aan met jongelingen in de voorhoede. Delano Burgzorg en Charlison Benschop kregen beide een kans, Fabian Serrarens nam plaats op de bank. Bart Straalman vormde met mijn persoonlijke favoriet Ted van de Pavert het centrum achterin en op het middenveld waren Azor Matusiwa en Javier Vet de essentiële schakels. Youssef El Jebli stond op de CAM positie en was de beste speler van het veld. NAC begon erg slordig en vond overspelen naar dezelfde kleur al moeilijk, kenmerkend voor de staat waarin de Bredase club zich bevindt. Burgzorg was een aantal keren zeer gevaarlijk en versierde veel corners waaruit met name Ted dichtbij een goal was. Na een half uur kon Burgzorg voor de 1-0 tekenen middels een pijlsnelle aanval, het stadion ging tekeer. De twee verspreidde sfeervakken zette de sfeer liederen in en de atmosfeer was fenomenaal.Na rust mocht spelmaker Youssef El Jebli aanleggen voor een vrije trap. Krullend in de bovenhoek maakte hij de 2-0. Net als in de vorige thuiswedstrijd scoort deze loyale speler die allang weg kon opnieuw uit een vrije trap. NAC kwam in de tweede helft iets meer aan bod maar de scherpte bleef ontbreken. Linksback Alex Gersbach, een Australisch international(!), was het absolute dieptepunt. Niets van hem kwam aan en voorzetten kon ie al helemaal niet. Wederom een dramatische aankoop van de club. Ramon Pascal Lundqvist, van Jong PSV overgekomen, was de enige met wat souplesse en klasse. Matusiwa en Vet waren oppermachtig op het middenveld. Matusiwa is een type speler N'Golo Kanté, geweldig om zo'n type bij de Graafschap te zien. Hij is gehuurd van Jong Ajax. Vet is een lang breekijzer die nooit opgeeft. Dit middenveld is de sleutel naar succes.


In de laatste minuut van de wedstrijd kwam er opnieuw een vrije trap op een mooie plek voor de Superboeren. Rechtsback Leeroy Owusu mocht het eens proberen, El Jebli had al een publiekswissel gekregen. Net als El Jebli schoot Owusu de bal schitterend in het net, over de muur. Het stadion kon nog een laatste keer juichen en er werd afgefloten voor het einde. Drie ontzettend belangrijke punten zijn binnen en er kan omhoog worden gekeken. De Graafschap is 2019 goed begonnen met zes punten uit drie duels. En laten we eerlijk zijn, deze fantastische club hoort in de Eredivisie thuis.Matchrapport Datum 01-02-2018 Uur 20.00u Weer 4gr. Transport Trein Plaats Doetinchem Wedstrijd De Graafschap - NAC Breda Competitie Eredivisie Stadion De Vijverberg Publiek 12.502 Capaciteit 12.600 Sfeer 7.5/10 Prijs 15,50 Bier 4,- Uitslag 3-0 Uitblinker(s) Y. El Jebli Wedstrijdverloop ‘29 1-0 D. Burgzorg (Y. El Jebli)

‘49 2-0 Y. El Jebli

‘90 3-0 L. Owusu
0 comments

Recent Posts

See All