• boerenkoolvoetbal

FK Pribram - SFC Opava

Updated: Sep 13, 2019

Het échte Tsjechie in voor voetbal, cultuur, avontuur en amusement.


Voor mijn eerste wedstrijd in Tsjechië werd er vanuit Praag een tocht afgelegd naar het dorpje Pribram. Middels een ongelofelijk slome trein die ons in twee uur slechts zestig kilometer verderop van de hoofdstad bracht. Dat het krakende treintje met bevuilde ramen om de vijf(!) minuten ook nog eens bij iedere halte moest stoppen maakte de rit extra zuur. Wanneer we dan eindelijk het, voor mij nog onbekende, dorpje bereikte, bleken we nog twee kilometer te moeten lopen naar het Na Litavce Stadion van de lokale club. Een blik op Google Maps voor bussen of trams leverde niets op. Net zoals in Olomouc terwijl er daar wel gewoon trams reden maar dit niet bij Google bekend scheen te zijn. Hier was geen enkel vervoersmiddel te bekennen. Enkel automobilisten die geen zin hadden in meeliftende Groundhoppers. Er zat niets anders op dan het eind te lopen. Ikzelf vond dit niet heel erg uiteindelijk, dit is de ultieme manier om een dorpje écht goed te zien van dichtbij en er in op te gaan. Het dorp was helaas bijzonder verlaten. Onderwijl kwamen we zeer mooi gelegen huizen tegen met gigantische tuinen en veel groen. Door de vele heuvels werd de tocht zwaarder maar ook mooier. De mensen die we zagen zaten lekker te BBQ’en en genoten van het weertje. Zelfs zagen we een oude mijnschacht inclusief rails en karretjes, het leek zelfs nog in werking. De tijd om te genieten was echter schaars en het tempo werd verhoogd. Het dorp leek soms een doolhof maar uiteindelijk kwam het stadion dan toch in zicht. We waren goed op tijd.

De lokale trots FK Pribram neemt het op tegen SFC Opava; een krakertje in de onderste regionen van de hoogste Tsjechische competitie. Bij de poorten van het stadion werd weer eens duidelijk hoe goedkoop de wedstrijden in dit schitterende land zijn: nog geen vier euro. De controle was helemaal niets en we mochten zo doorlopen van de massale kaartjescontroleur. De fanshop was een minuscuul huisje en daarnaast stond een ouderwetse brandweerauto. Tot mijn grote verbazing waren er letterlijk meer stewards in het uitvak van Opava, dan fans van Opava zelf (en dat waren er nog best wel wat). De thuisfans die waren afgekomen op de wedstrijd waren met bedroevend weinig man. Iets meer dan tweeduizend man kwam Pribram toejuichen. Net als bij de andere bezochte wedstrijden in Tsjechië een zeer laag aantal. Terwijl de capaciteiten van de stadions erg degelijk zijn en over potentie bezitten. Voor afgeladen stadions hoef je niet naar Tsjechië, wel voor de architectuur.

Het stadion van Pribram is dan ook een vrij merkwaardige. Het heeft één zeer grote tribune waar wijzelf plaats namen, daartegenover een kleinere tribune met slechts één ring en een soort business ruimte erbovenop. Aan de linkerkant namen de uitfans plaats, met dus de vele stewards, en daartegenover was dan weer helemaal niets. Daar was enkel een flat met daaronder een klein gebouwtje waaruit de spelers kwamen, de kleedkamer dus. Waarschijnlijk is die flat de plek van het bestuur, want een aantal nette mensen keken wel de hele wedstrijd mee vanaf het balkon. De kleur van de stoeltjes op alle tribunes vond ik onbegrijpelijk. Pribram heeft groen en witte clubkleuren, de stoeltjes zijn rood en geel. Dit zal vast te maken hebben met de verwarrende geschiedenis die de club heeft meegemaakt. Je kunt erover twisten wat je wilt maar in principe bestaat de club al vanaf 1928. Echter ging het samen met Dukla Praag en later ging een andere club verder onder de naam Dukla Praag en dus lijkt het allemaal wat vager dat het daadwerkelijk is. Pribram ging iets later na de samenvoeging verder onder de naam FK Marila Pribram (2000) en in dat jaar kende de club haar hoogtepunten. Europees voetbal kwam en ging twee jaar op rij. In 2008 werd er opnieuw een naamsverandering ingevoerd, waar de Tsjechen zo van houden, en is het uiteindelijk 1.FK Pribram geworden. Dit huidige jaar moet Pribram vrezen voor een degradatie. Het staat dertiende van de zestien clubs en dus moet er koste wat het kost worden gewonnen van Opava. Die club staat slechts vier punten boven hen.Het startsignaal klonk en de harde kernen van beide teams maakte een beetje lawaai. Pribram had een schamele twintig man op de been in een uithoekje, totaal niet dicht bij het veld terwijl dit wel kon. Het leken meer op kinderen wat mij deed denken aan taferelen die ik meemaakte bij FC Volendam. De fans van Opava deden wat meer hun best en hadden zelfs enkele fanatiekelingen die zonder shirt stonden, dit terwijl het ondertussen echt wel erg koud was geworden. De wedstrijd op zichzelf was vrij boeiend. Pribram had de betere kansen en kwam nog voor de rust op de 1-0. Opava probeerde het wel maar kon er niet veel van maken. Na de rust werden er twee doelpunten afgekeurd en drie goedgekeurd. Pribram had een hele grote egoïst aan hun kant die echt wel goed kon dribbelen maar totaal niet kon passen, Jan Matousek. Als die gozer wat scherper was geweest had Pribram er zo vijf meer kunnen maken.

Man van de wedstrijd was duidelijk Jan Rezek, een middenvelder van 36(!) jaar oud die het spel geweldig verdeelde en bijna elke tweede bal voor zich won. Bij Opava waren geen merkwaardige spelers. Wel kwam er verrassend genoeg nog een Nederlander in het spel, Endy Opoku Bernadina. Een kerel uit Boxtel die via RKC, RKVV DESO en Slowakije terecht is gekomen bij SFC Opava. Hij speelde overigens ongelofelijk zwak en heeft in een half uurtje eigenlijk niets goeds gedaan. 3-1 is een mooie eindstand voor Pribram en de constant scheeuwende coach leek ook zichtbaar blij met dit belangrijke resultaat in de strijd voor handhaving. Teruglopend naar het treinstation, opnieuw twee kilometer, waren we het erover eens dat het een goede keuze was geweest om deze wedstrijd te bezoeken. In plaats van enkel in Praag (en Olomouc) te blijven, hebben we nu ook het echte Tsjechië gezien en haar rauwheid. Een gedenkwaardig avontuur.Wedstrijdverslag


Datum 05-04-2019

Uur 18.00u

Weer 8gr.

Transport Trein

Plaats Pribram


Wedstrijd FK Příbram - SFC Opava

Competitie Czech First League

Stadion Na Litavce

Publiek 2.132

Capaciteit 9.100

Sfeer 4/10

Prijs 3,90eu

Bier 1,20eu (0.5L)


Uitslag 3-1

Uitblinker(s) Jan Rezek

Wedstrijdverloop

‘42 1-0 Mingazov

‘53 2-0 Fantis

‘57 2-1 Kingue

‘58 3-1 Helebrand (E.D.)©2018 by Boerenkoolvoetbal

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now