• boerenkoolvoetbal

Foto-Higiena Blyskawica Gac - MKS Kluczbork

Foto-Higiena Błyskawica Gać, een sprankelende naam voor een club met een gemoedelijk stadion. In het zeer kleine dorpje Gać nam de plaatselijke trots het op tegen MKS Kluczbork. De clubs staan op gelijke hoogte in de III Liga grupa III en hebben de punten allebei keihard nodig.

Gać ligt in de gemeente Oława en in de provincie genaamd Neder-Silezië, op een half uurtje met de trein vanaf Wroclaw. Het is zo’n beetje de kleinste plaats waar ik ooit voor een voetbalwedstrijd ben geweest. In 2011 telde het dorpje 451 inwoners en dat zal in de afgelopen tien jaar niet veel meer zijn geworden. De plaats heeft een enkele supermarkt en verder alleen een elektronica zaak.

Omdat het zo’n kleine plaats is, heeft het geen treinstation. Ik heb vanaf het Lipki station zeker twintig minuten over uitgestorven autowegen moeten lopen om uiteindelijk Gać te bereiken. Aankomend in Gać springt het Stadion Blyskawica Gać direct in het oog. De verhoogde hoofdtribune is prachtig om te zien en het is lekker knus. Het stadion heeft iets aparts wat ik graag zie bij clubs, het onderscheid zich van anderen.

Aan de andere kant van het veld zijn ook een aantal rijen stoelen. Dit zijn stoelen buiten de hekken van het stadion en hier zaten best wat supporters, waaronder de harde kern die bestaat uit zo’n twintig man. Dit is best gek, want deze fans zijn dus eigenlijk niet in het stadion maar net erbuiten. Het uitvak zit weggestopt in de hoek rechts van de hoge tribune en het lijkt op een soort kooi. De uitfans van Kluczbork mochten echter gewoon in de thuisvakken plaatsnemen.

Opvallend genoeg was de entree voor de wedstrijd gratis, terwijl andere clubs in deze divisie wel altijd gewoon tickets verkopen. Bij Foto-Higiena Błyskawica Gać kan je echter gewoon zonder enige controle naar binnen lopen. Foto-Higiena en Kluczbork staan beide op negen punten uit elf duels en staan in de degradatiezone. Vandaar dat er dan ook aan intensiteit op het veld niets ontbrak. Ik zie de uitspelende club nu voor de tweede keer in de afgelopen maand. De vorige keer won Piast Zmigrod thuis overtuigend met 4-2 van Kluczbork.

Foto-Higiena kwam met wat geluk op voorsprong maar hield dit niet heel lang vol. Kluczbork maakte namelijk nog in de eerste helft uit een perfect geschoten vrije trap gelijk en ging daarna vol op de aanval. Lucjan Zielinski was bij Kluczbork de uitblinker, hij was met afstand de beste op het veld door zijn overzicht en gevaarlijke dribbels. In de tweede helft werden de tackles alsmaar feller en moest het spel vaak worden stilgelegd door blessuregevallen. Ook werd er vanaf de andere kant van het stadion uit het niets een rookbom op het veld gegooid, waarna een speler van de thuisclub die terug gooide en die in een graanveld eindigde.


Even later maakte Kluczbork haar tweede doelpunt en gingen de meegereisde supporters geweldig uit hun dak. Richting het einde van de wedstrijd kwam de harde kern van Foto-Higiena nog met wat lekkere pyro, maar dit hielp de club helaas niet meer aan een doelpunt. Zo’n beetje in de laatste minuut werd er nog overduidelijk hands gemaakt door Kluczbork in de eigen 16 meter, de scheidsrechter wilde hier echter niets van weten. De woede bij de spelers was enorm en er volgde een kaartenregen. De eindstand werd daarom dus 1-2 en zo blijft Foto-Higiena steken op de schamele negen punten. Desalniettemin, mag zo'n kleine plaats als Gać trots zijn op de mooie club die ze hebben.Wedstrijdverslag

Wedstrijd: Foto-Higiena Błyskawica Gać - MKS Kluczbork Competitie: III Liga grupa III


Datum: 08-10-2021

Uur: 16:00u Weer: 14gr.

Transport: Trein

Land: Polen Plaats: Gać

Stadion: Stadion Blyskawica Gać Publiek: 70~ Capaciteit: 600 Sfeer: 6.5

Prijs: Gratis

Uitslag: 1-2

Uitblinker: Lucjan Zielinski

Wedstrijdverloop:

‘21 1-0: Jarzebowski

‘45 1-1: Przybylski

‘73 1-2: Blaszkiewicz0 comments

Recent Posts

See All