top of page
  • Writer's pictureD.

Gornik Zabrze - Rakow Czestochowa

Op een zonnige namiddag nam middenmoter Gornik Zabrze het op tegen kampioenskandidaat Rakow Czestochowa. In het heerlijke Ernest Pohlstadion zagen we een felle wedstrijd die vrij gelijk op ging. De ontlading bij de Zabrze fans ging door het dak bij de winnende treffer in de laatste minuut, maar zo was de deceptie ook groot toen de scheidsrechter op advies van de VAR besloot het doelpunt af te keuren.

Gornik Zabrze is historisch gezien de tweede grootste club van Polen. De prijzenkast is rijk gevuld maar alle prijzen komen van voor de eeuwwisseling. De laatste hoofdprijs dateert alweer uit het jaar 1988, 35 jaar geleden. Tussen de jaren 1957 en 1988 kende de Górnicy (Mijnwerkers) een absolute glorieperiode met maar liefst veertien landskampioenschappen en werd ook nog eens zes keer de beker gepakt. Sinds de eeuwwisseling heeft de club een stuk mindere tijd gekend en is er zelfs gedegradeerd in 2009. Een jaar later was Gornik Zabrze wel alweer terug te vinden in de Ekstraklasa, in tegenstelling tot andere topclubs die er soms veel langer over doen om terug te keren. Of hier nog steeds mee bezig zijn, zoals bij het dramatische verval van Ruch Chorzow.

Het Ernest Pohlstadion kent haar oorsprong in het jaar 1934, toen nog genaamd het Adolf Hitler Kampfbahn Stadion. Na de Tweede Wereldoorlog werd deze naam snel veranderd en sinds 2005 is het stadion vernoemd naar legende Ernest Pohl. In 2011 vond de club het tijd voor een renovatie en een vergroting van het stadion. Er kwam eerst de uitbreiding naar een capaciteit van 24.413 plekken en op dit moment wordt er gewerkt aan een volgende toevoeging, naar liefst 31.871 zitplaatsen. Dat zal betekenen dat de nu nog oude lage kant van het stadion vervangen zal worden, wat jammer is omdat deze oudheid juist voor extra charme zorgt. Het is de kant die de enorm succesvolle historie van Gornik Zabrze nog heeft meegemaakt. De tijden waar spits Ernest Pohl nog alles raak schoot. Wil je deze zijde nog van dichtbij zien dan moet je dus snel zijn.

Het huidige Ekstraklasa seizoen van Gornik Zabrze staat vooral in het teken van het aantrekken van Lukas Podolski. De aanvaller wilde hier graag zijn carrière afsluiten en laat de meerwaarde die hij heeft nog steeds op het veld zien. Zo scoorde Podolski al belangrijke goals tegen Legia Warszawa, Stal Mielec en Wisla Plock. In deze lastige wedstrijd tegen Rakow Czestochowa deed Poldi een uurtje mee maar viel hij vooral op door amper te rennen. Desalniettemin moest de tegenstander goed uitkijken voor het gevaarlijke schot dat hij nog altijd in de benen heeft.


Ook mocht vandaag Dariusz Stalmach weer even meedoen. Dit supertalent van zestien jaar heeft dit seizoen al veertien wedstrijden meegespeeld in het eerste van Gornik Zabrze. Hij maakte zelfs zijn debuut direct in de basis tegen titelhouder Legia Warszawa, waar knap met 3-2 gewonnen werd. Op dat moment was Stalmach slechts 15 jaar en 348 dagen oud! Met Lukas Podolski die met hem op het veld stond scheelde Dariusz Stalmach op dat moment liefst 21 jaar, het moet een absolute droom zijn geweest voor de puber.

Gornik Zabrze tegen Rakow Czestochowa ging er op het veld redelijk hard aan toe en vooral de thuisploeg maakte veel overtredingen, wat soms nodig leek omdat Rakow technisch een stuk slimmer en sterker is. Zabrze ging richting het einde bij een 1-1 stand nog vol voor de winst en uiteindelijk beloonde het zichzelf met een doelpunt van Bartosz Nowak. Het stadion verkeerde in complete extase en de spelers kwamen uitbundig bijeen. Om onduidelijke redenen besloot de VAR vervolgens na heel lang denken de scheidsrechter naar het scherm te roepen en werd de treffer afgekeurd, het leek te gaan om buitenspel. Toch is een gelijkspel tegen dit goede Rakow een prima resultaat als middenmoter. We hebben genoten van het stadion en de leuke wedstrijd. Ik ben benieuwd hoe het Ernest Pohlstadion er volgend jaar uitziet, of Lukas Podolski heeft besloten er toch nog één jaartje aan vast te plakken, en hoeveel beter Dariusz Stalmach is geworden.

Wedstrijdverslag

Wedstrijd: Gornik Zabrze - Rakow Czestochowa Competitie: Ekstraklasa


Datum: 20-02-2022

Uur: 15.00u Weer: 8gr.

Transport: Bus, Trein, Taxi

Land: Polen Plaats: Zabrze

Stadion: Ernest Pohl Stadium Publiek: 10.544 Capaciteit: 24.564 Sfeer: 8

Prijs: 7.70eu Soort: E-Ticket

Bier: 2.03eu (0.5L)


Uitslag: 1-1

Uitblinker: Alasana Manneh

Wedstrijdverloop: ´4: Piotr Krawczyk, 1-0 ´45: Ivi Lopez, 1-1 (P)0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page