top of page
  • Writer's pictureD.

Hertha BSC - Schalke 04

Updated: Jan 30, 2021

Een amusant doelpuntrijk duel in het gigantische Olympiastadion, allesbehalve boerenkoolvoetbal!


Vier jaar geleden in Berlijn tijdens een klassenuitje was er jammer genoeg geen tijd om een wedstrijd van de grootste club van de stad te bezoeken. Dit keer was het één van de redenen om Berlijn opnieuw te bezoeken. Vanuit Edinburgh vlogen we regelrecht naar Berlijn om daar een paar dagen rond te trekken. In mijn herinnering is Berlijn een grauwe stad met ontzettend veel geschiedenis. Deze historie hebben we terug kunnen zien op vele plekken en de dagen sloten we af met een heel mooi affiche: Hertha BSC tegen Schalke 04. In de avond stap ik in een overvolle metro die direct rijdt naar het Olympiastadion. Iedereen staat tegen elkaar aan en de mensen die er nog bij zouden willen hebben pech, elke mogelijke sta en zit plek is bezet. Ik kijk om mij heen en zie niet alleen fans van Hertha maar ook van Schalke 04. Die hebben er vast een hele reis op zitten vanuit Gelsenkirchen en genieten lekker van een Veltins pils.Het gigantische Olympiastadion komt in beeld wanneer ik de poorten van het plein ben gepasseerd. Deze parel werd vroeger gebouwd voor de Olympische Spelen van 1916, die uiteindelijk niet doorging vanwege de Eerste Wereldoorlog. Sinds 1963 speelt Hertha BSC hier haar wedstrijden. Aan de buitenkant zijn elementen te herkennen van de Olympische Spelen en zou je niet meteen denken dat dit normaliter de thuishaven is van een voetbalclub. Van binnen is er natuurlijk een sintelbaan om het veld heen, kenmerkend voor de Spelen. Het dak is schitterend en stopt aan de andere kant van het veld bij een opening dat lijkt op een plek waar de medailles zouden worden uitgereikt. Er zit iets meer dan 43.000 man en dit valt mij nog mee, het lijkt zelfs voller dan het toeschouwersaantal zegt.De sfeer zit er echt goed in en ver voor de wedstrijd begint loopt de harde kern al van alles te zingen. Ook roepen ze op om allemaal te springen en zulke inspanning is wel welkom met -4(!) graden als temperatuur. De wedstrijd begint leuk met een aardig tempo, beide teams krijgen mogelijkheden en hebben aardig wat balbezit. Een kwartier in de wedstrijd zou Karim Rekik er eigenlijk al af moeten met donkerrood, die ging erin met gestrekt been vol op het scheenbeen van Alessandro Schöpf. Alsof het payback was, kwam een wonderschone goal uit de lucht vallen van Die Königsblauen. Jevhen Konoplyanka had de bal bij zich linksvoor, linksback Oczipka kwam al aansnellen en Jevhen kon de bal meegeven. Echter zag hij ook een kleine opening rechts van zich, dribbelde snel in het gat en schoot schitterend vanaf zo’n twintig meter hard tussen de palen: doelpunt!


Even later ging Schöpf eruit wegens de pijn die Rekik hem had toegediend en vlak daarna moest ook aanvoerder Benjamin Stambouli het veld ruimen. Schalke had na 33 minuten al twee wissels noodgedwongen moeten inzetten. Een mooi uitgespeelde goal van Die Alte Dame bracht de stand weer op gelijke hoogte. Duda en Grujic vonden elkaar eindelijk en trainer Pál Dárdai zat na afloop te grappen dat dit normaal alleen lukt op de training. Toen er werd teruggelopen naar de middenstip volgde er een hevig opstootje met in ieder geval Davie Selke in de hoofdrol, die geel kreeg. Het spel werd hervat en begon intensiever te worden. Via een geweldige aanval opnieuw over links gaf back Oczipka de bal feilloos aan oud-Heerenveen spits Mark Uth, die vervolgens klinisch afrondde. Vlak voor rust pijnlijk voor Hertha maar niets is minder waar. Een minuut na Uth’s goal, kopte Vedad Ibisevic alweer de 2-2 binnen!Het rustsignaal klonk en mijn angst werd waarheid, enkel alcoholvrij bier bij de tentjes (voor vier euro). Zelden maak ik dit mee en nu zelfs in twee wedstrijden op rij! De tweede helft waren de spelers wat gedeisd en voorzichtiger. Schalke deed meer zijn best om de winnende te maken maar de Noorse keeper Jarstein hield elke bal tegen. Bij elke redding van Jarstein riep de stadionspeaker zijn naam en scandeerde het hele publiek zijn naam nogmaals. Hertha begon te wisselen en onder andere Salomon Kalou kwam binnen de lijnen. Hij kwam tot twee grote mogelijkheden maar deed er helemaal niets mee. De tweede helft viel redelijk tegen maar dat is niet gek na zo'n ongelofelijke eerste helft. Hertha blijft in de strijd voor Europees voetbal en voor Schalke is het sowieso al een dramatisch seizoen dat vrijwel niet te redden valt door de waardeloze eerste seizoenshelft.


Blij de warmte van de metro te hebben bleken we helaas een half uur te moeten wachten door een technische storing. Op dit na was het mooie beleving in het Olympiastadion met een amusante wedstrijd en vier goals.


Matchrapport


Datum 25-01-2019

Uur 20.00u

Weer -4gr.

Transport Metro

Plaats Berlijn


Wedstrijd Hertha BSC - Schalke 04

Competitie Bundesliga


Stadion Olympiastadion

Publiek 43.027

Capaciteit 77.116

Sfeer 7/10

Prijs 23,-

Bier 4,-


Uitslag 2-2

Uitblinker(s) Jevhen Konoplyanka

Wedstrijdverloop

‘17 0-1 Konoplyanka (Stambouli)

‘39 1-1 Grujic (Duda)

‘41 1-2 Uth (Oczipka)

‘45 2-2 Ibisevic (Selke)


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page