top of page
  • Writer's pictureD.

Holy War Derby: Wisla Krakow - Cracovia

Komend weekend is het weer tijd voor een van de meest waanzinnige derby’s van Europa: Wisla Krakow tegen Cracovia, ook wel de ‘Holy War of Krakow'. Afgelopen november kon ik aanwezig zijn bij dit duel dat al meer dan honderd jaar plaatsvindt in de prachtige stad Krakow. Het is altijd een beladen duel geweest en de haat naar elkaar is enorm. De hoeveelheid pyro en sfeeracties waren dan ook van beide kanten sensationeel, het werd een geweldige avond in het zuiden van Polen.

Sfeeractie op sfeeractie, het was een absoluut genot om bij de Holy War derby aanwezig te zijn. Wisla Krakow is de succesvollere club met maar liefst dertien kampioenschappen, tegenover de vijf Ekstraklasa titels van Cracovia. De Biala Gwiazda (Witte Ster) mag zich dan ook de derde club van Polen qua prijzen, alleen Legia Warszawa en Gornik Zabrze wisten er meer te pakken in de historie van het Poolse voetbal.

De rivaliteit tussen beide supportersgroepen is al jarenlang extreem gewelddadig. Met name in het begin van de eeuw waren er veel incidenten en kwamen regelmatig mensen om. Het grootste probleem betrof de messengevechten. Er waren zoveel gevechten met messen dat de stad Krakow de bijnaam ‘’the City of Knives’’ kreeg. In 2004 weigerde beide ultras als enige in heel Polen zelfs het Poznan Pact, bedoelt om in te stemmen geen wapens meer te gebruiken bij het vechten. Door de weigering werd de reputatie van de stad en haar clubs nog angstaanjagender en hielden de incidenten niet op. Anderhalf jaar geleden is er van Cracovia nog iemand in het ziekenhuis belandt door een machete die Wisla-fans bij zich hadden.

Omdat de derby zo intens is stond er natuurlijk een stortvloed aan politie en ME buiten het stadion, tientallen busjes waren er op de parkeerplaats. We konden makkelijk binnen komen en waren ruim van te voren op onze plek met goed uitzicht op beide harde kern vakken. Bij aanvang van de spelers werd er passioneel gezongen en de supporters hielden minutenlang de Wisla Krakow sjaal in de lucht. Wij als buitenlanders waren de uitzondering zo leek het, eigenlijk had iedereen wel een sjaaltje. De thuisclub trapte af met een fraaie sfeeractie: een groot spandoek waarop het logo van Wisla te zien is, vanaf boven bijgestaan met pyro.

Later kwam er een wat kleiner spandoek van Wisla en creëerde de supporters boven in het midden van het vak een vrije ruimte. Er werden een aantal lange stangen neergelegd over de breedte en hieraan werden shirtjes en sjaaltjes van Cracovia gehangen. Deze gingen allemaal in de fik, minutenlang kon het publiek zien hoe kledingwaar van Cracovia als spiesjes boven een barbeque in as opgingen. Het in de fik zetten resulteerde uiteindelijk in zoveel vuur dat zelfs de brandweer eraan te pas moest komen, om het vuur enigszins in bedwang te houden.

Hierna was het wachten op een antwoord van het uitpuilende Cracovia uitvak en dat kwam er natuurlijk. Een enorme hoeveelheid aan pyro ging er de lucht in, alsof er één gigantische brand was uitgebroken. Het laaiende vuur maakte daarna plaats voor fakkels. Ook bij dit vak kwam de brandweer langs om het een en ander te blussen, met name voor de pyro buiten het eigen vak. De bomgeluiden vlogen je ook om de oren, dan weer de Wisla fans, dan weer het Cracovia uitvak.


Zelden heb ik zo’n extravagante en beladen sfeer meegemaakt als bij deze wedstrijd en dat terwijl het duel niet eens uitverkocht raakte, vermoedelijk door de Covid-restricties. De wedstrijd eindigde in een 1-0 zege voor Wisla Krakow door een doelpunt Yaw Yeboah, ex-speler van onder meer FC Twente. Het was meer een bijzaak door al het vurige spektakel rond het veld. Wanneer je de kans hebt, ga een keer naar de Holy War Derby van Krakow, je weet niet wat je meemaakt.


Wedstrijdverslag

Wedstrijd: Wisla Krakow - Cracovia Competitie: Ekstraklasa


Datum: 07-11-2021

Uur: 20.00 Weer: 5gr.

Transport: Trein

Land: Polen Plaats: Krakow

Stadion: Henryk Reymanstadion Publiek: 25.317 Capaciteit: 33.326 Sfeer: 9.5

Prijs: 13,99eu Soort: E-Ticket


Uitslag: 1-0

Uitblinker:

Wedstrijdverloop:

‘52, 1-0: Yaw Yeboah
0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page