top of page
  • Writer's pictureDanielsenAxedal

Jong AZ - Telstar

Updated: Oct 7, 2021

Ik dien nog drie Eerste Divisie clubs en twee Eredivisie clubs te bezoeken in Nederland, zodat ik alle clubs die actief zijn op de twee hoogste niveau's van Nederland heb bezocht. Vandaag is het de beurt aan Jong AZ. Het beloften elftal van de Alkmaarders speelt dit keer in het AFAS Stadion in plaats van het Sportpark de Kalverhoek, waar ik wel van baal want dit betekent dat ik eigenlijk nog een keer zou moeten gaan wanneer Jong AZ in haar daadwerkelijke thuishaven speelt.

Lopend vanaf het station van Alkmaar, komen we na zo'n drie kwartier en een Turkse pizza in de maag eindelijk aan bij het AFAS Stadion. Het ligt voor onze neus maar we kunnen er niet zomaar eventjes komen. Een snelweg blokkeert de route en dit betekent een gigantisch stuk omlopen. De plek van het AFAS-stadion vind ik persoonlijk verschrikkelijk. Het is pal naast de snelweg zonder ook maar één huis in de buurt. Ik ben veel meer een fan van een stadion in de woonwijken, zoals de Adelaarshorst van Go Ahead Eagles of het Philips Stadion van PSV. In Alkmaar zit je rondom de uitlaatgassen en is het ook nog eens een ijskoude plek wanneer de wind er waait. Dit, plus dat AZ zeker niet bekend staat om haar sfeer, heeft mij keer op keer van een bezoek weerhouden.

Afijn, na het enorme omlopen komen we eindelijk aan bij het stadion. Een biertje bij de bar geeft ons de kans eens goed op te warmen. Wanneer we naar onze plek gaan, komen we erachter dat dit een fantastische plek betreft. Pal onder de heaters zaten we op de Victorie Tribune voor slechts vijf euro. Lekker droog en zeer goede business stoelen. We gingen er goed voor zitten: Jong AZ tegen Telstar.

Telstar en Jong AZ maken beide een matig seizoen door. Beide teams bungelen onderaan het rechterrijtje en sprokkelen punten. In het uitvak waren er zo’n 30 supporters van Telstar. Je kon ze goed horen omdat de Jong AZ fans geen enkel geluid maakten. Het scorebord kon al snel aangepast worden: oud-Eredivisie speler Terell Ondaan opende met een strak ingeschoten bal in de zesde minuut al de score voor de IJmuidenaren. Even later was er weer een grote kans voor hem, maar schoot hij op Joerie Church die op de doellijn stond. Ondanks dat AZ meer de bal had werd het amper gevaarlijk. Telstar had het goed staan en kon de geringe kansen allemaal pareren. De Tsjechische spits Ondřej Mihálik stelde mij nogal teleur, zeker omdat hij te boek staat als een groot talent. Het controleren van de bal lukte hem telkens maar niet en de buitenspelers konden hem ook zelden vinden.

De voormalig Ajacieden, aan de linkerkant Vince Gino Dekker en Mauro Savastano, waren allebei diep en diep ondermaats aan het presteren. Dat zij twee van Ajax komen kon ecnt niemand merken. Bij tijd en wijlen combineerde het AZ middenveld behendig via Joris Kramer, Jeremy Helmer en vooral Tijjani Reijnders. Het hart van de verdediging viel positief op door het snelle verdelen van het spel en de mooie passes, Henri Weigelt en Justin Bakker waren hier verantwoordelijk voor. Tot mijn verbazing werd Bakker in de tweede helft al vroeg gewisseld voor Kenzo Goudmijn die overigens ook goed speelde maar als middenvelder een linie terug werd geschoven.

Telstar werd in de tweede helft sterker en kreeg steeds meer kansen. De verre ingooien van vaste kracht Toine van Huizen zorgde vooral tot aardige mogelijkheden. Counteren zinde de IJmuidenaren het meest omdat Jong AZ de controle had. Halverwege de tweede helft leek AZ te realiseren dat het geen punt zal halen als het niet met meer man naar voren zou gaan. Hierdoor kwam Telstar echter tot nog meer kansen en zo kreeg Dylan Mertens een enorme mogelijkheid tot scoren maar stuitte hij op de keeper. Tegen het einde aan maakte Terell Ondaan na een mooie rush van Van Iperen een eind aan alle onzekerheid en schoot hij Telstar naar een klinische overwinning. Veel mensen op de Victorie-tribune bleken voor Telstar, bleek uit het gejuich. Het was een interessant en gezellig schouwspel om bij te wonen op een regenachtige maandagavond.


Matchrapport

Datum 10-12-2018

Uur 20.00u

Weer 6gr.

Transport Trein

Plaats Alkmaar


Wedstrijd Jong AZ - Telstar

Competitie Keuken Kampioen Divisie


Stadion AFAS Stadion

Publiek 750

Capaciteit 17.082

Sfeer 3/10

Prijs 5,-

Bier 2,70


Uitslag 0-2

Uitblinker(s) Terell Ondaan


Wedstrijdverloop

‘6 Terell Ondaan

‘64 Terell Ondaan (D. van Iperen)0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page