• boerenkoolvoetbal

Lech Poznan - Slask Wroclaw

De strijd om de koppositie in de Ekstraklasa: de nummer 1 uit Poznan tegen de nummer 2 uit Wroclaw. Betreft de sfeer een van mijn beste ervaringen als groundhopper! De supporters van Lech maken er een waar spektakel van.

Lech Poznan is een van de grootste voetbalclubs in Polen en het heeft een mooie prijzenkast bij elkaar gespeeld door de jaren heen. Lech heeft zeven keer de Ekstraklasa gewonnen, vijf keer de Poolse beker en zes keer de Super Cup. De club is door de jaren heen vaak actief geweest in de Europa League maar vooral zonder successen. In 2010 zorgde Lech nog wel voor een hele mooie stunt, door 2de te eindigen (door doelsaldo nét niet 1ste) in een groep met Juventus, Red Bull Salzburg en Manchester City.

Lech Poznan, ook wel 'Kolejorz' genoemd (de Spoormannen), heeft een aantal grote voetballers in de gelederen gehad. Denk hierbij aan Jan Bednarek (Southampton), Karol Linetty (Torino), Lukasz Teodorczyk (Udinese) en de grote trots van de club, naar mijn mening op het moment de beste voetballer ter wereld: Robert Lewandowski (Bayern München). De huidige selectie heeft twee doelmannen die bij veel Nederlanders bekend zijn: Filip Bednarek (voormalig De Graafschap) en Mickey van der Hart (onder meer PEC Zwolle). Tegen Slask Wroclaw staat Bednarek in de basis.

In Polen heeft Lech een van de grootste supportersgroepen van het land en zij staan erom bekend een geweldige sfeer te creëren. Slask Wroclaw wordt als een vijand gezien, net zoals Wisla Krakow en Lechia Gdansk die gezamenlijk een vriendschap hebben met elkaar. Nu Lech de nummer 1 van de competitie is en Slask de nummer 2, zou dit de wedstrijd nog een extra dimensie aan sfeer geven. Mijn verwachtingen waren dan ook hoog!

Het stadion van de club is indrukwekkend en er kan veel publiek in, maar liefst 43.269 man. In tegenstelling tot het stadion van Slask Wroclaw is het niet perse te groot voor de club, het zag er bij de wedstrijd haast uitverkocht uit. In 2012 werd het stadion grondig uitgebreid ter voorbereiding voor het EK, hiervoor kon er 17.000 man in. Twee tribunes zijn enorm stijl wat zorgt voor een schitterend aanzicht, de kant van de harde kern is verdeeld in drie delen.

Voor deze topwedstrijd was het weer een tijd reizen voor mij maar het ging dit keer gelukkig redelijk voorspoedig. Drie uur reizen met het openbaar vervoer verder, waaronder een kwartier in de volste tram ooit, kwam ik aan bij het Stadion Poznan. Bij binnenkomst in het stadion besloot ik gelijk even een video te maken van het heerlijke uitzicht op de tribunes en het veld. Tijdens het filmen, gek genoeg in lage kwaliteit dit keer, kwam Lech ineens gevaarlijk dichtbij het doel van Slask en daar viel de 1-0 al: iedereen compleet uit zijn dak! Zo vroeg de 1-0 al en we waren pas net begonnen.

De 1-0 was de inleiding voor een uitmuntend Lech Poznan. Het liet Slask Wroclaw alle hoeken van het veld zien en kon zeer gemakkelijk tot effectieve aanvallen komen. Over de flank, de lange bal of gewoon simpel door het midden; het kon vandaag allemaal. Bij de rust stond het al 2-0 en tien minuten na rust 4-0. De eindstand had eigenlijk ook 8-0 kunnen zijn, om maar aan te geven hoe oppermachtig Lech speelde.


Hoewel de doelpunten natuurlijk hielpen, was de sfeer die de supporters creëerde bewonderingswaardig. De liederen die werden gezongen waren divers en de fans deden de bekende ‘’The Poznan’’, de viering van een doelpunt waarbij iedereen met zijn rug naar het veld staat en springt. Ook kwam er in de tweede helft vuurwerk bij kijken, zoals het hoort bij zo'n wedstrijd, zonder dat de wedstrijd stil werd gelegd. De fans van Lech Poznan hebben absoluut laten zien waarom zij tot een van de sfeervolste, al dan niet dé sfeervolste, supporters van Polen zijn. Lech Poznan tegen Slask Wroclaw, de nummer één tegen de nummer twee: 4-0.

Wedstrijdverslag

Wedstrijd: Lech Poznan - Slask Wroclaw Competitie: Ekstraklasa


Datum: 02-10-2021

Uur: 17:30 Weer: 19gr.

Transport: Trein, Tram

Land: Polen Plaats: Poznan Stadion: Inea Stadion Publiek: 28.808 Capaciteit: 43.269 Sfeer: 9

Prijs: 7.76 Soort: E-Ticket

Bier: 2.23eu (0.5L, 0.0 bier ivm risicowedstrijd)

Koffie: 1.33 (0.3L)

Uitslag: 4-0

Uitblinker: Mikael Ishak

Wedstrijdverloop:

‘2 1-0: Joao Amaral

‘30 2-0: Jakub Kaminski

‘54 3-0: Jakub Kaminski

‘56 4-0: Mikael Ishak0 comments

Recent Posts

See All