• boerenkoolvoetbal

Miedz Legnica - GKS KatowiceMiedz Legnica is een relatief nieuwe club in het Poolse voetbal, opgericht in het jaar 1971. In 2018 werd de club kampioen van het 2de niveau en promoveerde knap naar de Ekstraklasa, het hoogste niveau van Polen. Voor het eerst in de geschiedenis van de club mocht Miedz Legnica het een seizoen lang gaan opnemen tegen grootmachten zoals Legia Warschau, Lech Poznan en Slask Wroclaw. De club deed het zeker niet slecht in haar eerste seizoen maar degradeerde direct weer terug naar de Fortuna 1. Liga. Nu acteert de club voor het tweede jaar op rij in deze divisie en is het tot nu toe nog ongeslagen.

Het stadion van Miedz heeft een frisse uitstraling en het grenst aan een kleurrijk park. Er zijn vier losse tribunes, waarbij de hoofdtribune een stuk groter is dan de rest. Verder is het dak golvend wat zorgt voor een mooie beeld. Er zit een interessante enclave aan spelers met Nederlandse roots bij Miedz Legnica: Ruben Hoogenhout, Jurich Carolina en Byron Burgering. Hoogenhout zit nu al bijna twee jaar bij de club, opgepikt uit de jeugd van FC Utrecht. Hij heeft tot nu toe zes keer mogen meedoen met het eerste team.

Jurich Carolina is een stuk bekender in Nederland, hij deed het aardig in de jeugd van PSV en heeft hierna Eredivisie ervaring opgedaan met NAC Breda, waarna hij vertrok naar Stomil Olsztyn en sinds de zomer is gecontracteerd door Miedz. Byron Burgering is een aanvaller opgepikt uit Nederland. Na zijn vertrek bij FC Eindhoven ging hij voetballen bij Sportlust ‘46. Een succesvol half jaar verder kwam hij op de radar bij Miedz en speelt hij vooralsnog mee met het tweede team. Vorig jaar speelde ook Nederlander David Panka even kort bij Miedz, die zit nu bij het tweede van Panathinaikos.


Miedz Legnica nam het op tegen GKS Katowice, dat met een vol uitvak enthousiast in het stadion zat. De fans van Katowice maakte een stuk meer geluid dan de harde kern van Miedz, die aan de andere kant van het stadion bivakkeerde. Van de spelers met Nederlandse affiniteit speelde enkel Jurich Carolina mee, hij speelde een redelijk sterke wedstrijd als linksback en had zelfs een goal kunnen maken. Wie verder opviel was Marcin Garuch, een speler met de lengte van 1.54m(!). Ondanks zijn lengte was hij echter gek genoeg een van de beste op het veld, hij gaf alles voor het team en verstuurde belangrijke passes.Twee jaar geleden was ik ook bij Miedz Legnica en het deed mij goed om Nemanja Mijuskovic opnieuw op het veld te zien. Deze sterkhouder was destijds met afstand de beste op het veld, is de club trouw gebleven en speelde deze wedstrijd ook weer foutloos. De wedstrijd zelf eindigde in 1-0 en het publiek was hier erg tevreden mee. Miedz kijkt omhoog en mag hopen op een nieuwe kans in de Ekstraklasa. Wanneer je in het mooie Wroclaw bent, kan ik aanraden een wedstrijd van Miedz mee te pakken. Een uurtje met de trein brengt je naar de stad, waarbij het ook de moeite waard is het centrum te bezoeken.


Wedstrijdverslag

Datum: 07-08-2021

Uur: 12.40u

Weer: 24gr.

Transport: Trein

Plaats: Legnica

Land: Polen

Wedstrijd: Miedz Legnica - GKS Katowice

Competitie: Fortuna 1. Liga


Stadion: Stadion im. Orla Bialego

Publiek: 2.638

Capaciteit: 6.194

Sfeer: 5.5

Prijs: 4.49eu Ticket: E-Ticket

Bier: Geen


Uitslag: 1-0

Uitblinker(s): Jurich Carolina

Wedstrijdverloop: 1-0 ‘38 P. Makuch
0 comments

Recent Posts

See All