top of page
  • Writer's pictureD.

Piast Gliwice - Gornik Zabrze

Updated: Feb 26, 2022

Twee Ekstraklasa buursteden die elkaar treffen in de beker, dat zou voor spektakel moeten zorgen! Helaas viel dit toch wat tegen en hield het spel op het veld ook niet over. Na 120 minuten spelen zonder doelpuntrijke kans moesten er uiteindelijk penalty’s aan te pas komen.

Dit bekerduel zou eigenlijk in december gespeeld worden. Door de toename in COVID-gevallen te Polen werd het echter uitgesteld naar het nieuwe jaar. Nu, zo'n twee maanden later, werd het op een koude woensdagavond gespeeld. De twee uur durende treinreis ging dit keer voorspoedig, de vorige keer tegen Cracovia had de trein liefst tachtig minuten vertraging en miste ik een deel van de wedstrijd. Je weet nooit in Polen of de trein op tijd zal komen en vertragingen zijn niet bijzonder te noemen. Ik was daarom gestemd dat dit keer de reis vlekkeloos ging, al verloor ik het mobiel bereik wel meerdere keren toen ik zat te bellen met een vriend, omdat we in bosgebied verkeerde met de trein.


Bij het Stadion Miejski w Gliwicach im. Piotra Wieczorka, een half uur lopen vanaf het centrale station, stuitte ik op een enorme stoet aan ME’s. Rijen lang positioneerde zij zich langs de weg richting de ingang van de fanatieke zijde van het stadion. Toen ik het hek binnenkwam werd ik dan ook ongebruikelijk goed gefouilleerd voor Poolse begrippen en kwam ik erachter dat er een verbod was op alcohol. Het is duidelijk dat het hier gaat om clubs die erg dicht bij elkaar liggen.


Om precies te zijn ligt het Stadion Ernest Pohl van Gornik Zabrze op slechts dertien (!) minuten rijden met de auto, een afstand van niets. Door de vele gloriejaren die Zabrze heeft gekend in het verleden en het feit dat Piast Gliwice een redelijk nieuwe club is in de Ekstraklasa, zijn er veel inwoners van de regio van Gliwice fan van Gornik Zabrze. Piast Gliwice heeft nou eenmaal weinig fans, verzekerde een Poolse kenner mij, ook ondanks het kampioenschap van enkele jaren terug.

De uitsupporters uit Zabrze waren duidelijk aanwezig, waar de Gliwice aanhang mij tegenviel. Het thuispubliek zou nog geen 4.000 mensen tellen. Ikzelf ging, net als de vorige keer, in een hoekje zitten aan de zijde van de harde kern. Tien minuten voor het begin kwam de leider van de harde kern plots naar mij toe en die wilde perse, ‘’voor de gezamenlijke atmosfeer’’ dat ik en wat andere mensen met hem mee gingen naar het gedeelte waar het tekeer ging. En daar stond ik dan, tussen de harde kern van Piast Gliwice ‘sfeer’ te maken zonder fatsoenlijk Pools te kunnen of een lied mee te kunnen zingen. De eerste helft ging op deze manier voorbij en dat maakte de beleving dan ook wel wat vermakelijker eigenlijk, want op het veld was het spel niet om áán te gluren. Een van de oorzaken hiervan moest het veld zijn geweest. Het gras was op vele plaatsen niet meer te bekennen en met name in de doelmond was het een modder zooitje. In de rust vond ik het wel mooi geweest in de harde kern en keerde ik terug op mijn originele plek om eens aandachtig de tweede helft te volgen, hopend op beter spel.

De tweede helft werd er zeker niet beter op en ook niet toen in de 69’ste minuut de Duitse ster Lukas Podolski erin kwam. ´Poldi´ leek liever te snelwandelen dan veel te rennen. Wie nog wel redelijk indruk op mij maakte was Rauno Sappinen, een Estlandse aanvaller die drie jaar geleden nog voor FC Den Bosch speelde. Echter kon hij ook geen potten breken en werd het na een bloedeloze verlening zelfs tijd voor penalties. Gornik Zabrze was hier foutloos in de reeks en bij Piast Gliwice werd er twee keer gemist. Hierop brak het feest uit bij de supporters van Zabrze en droop de rest van het stadion in mineur af. Al met al had ik meer verwacht van deze clash omdat de clubs zó dicht bij elkaar liggen. Verder dan de gebruikelijke liederen van beide harde kernen was er geen pyro of spandoek actie en daarbij was het spel op veld alles behalve goed. Voorlopig is dit de laatste keer Piast Gliwice voor mij. Zeker omdat er nog vele andere Poolse clubs zijn om te bezoeken!


Wedstrijdverslag

Wedstrijd: Piast Gliwice - Gornik Zabrze Competitie: Puchar Polski


Datum: 09-02-2022

Uur: 17.30u Weer: 7gr.

Transport: Trein

Land: Polen Plaats: Gliwice

Stadion: Stadion Miejski w Gliwicach im. Piotra Wieczorka Publiek: 4.180 Capaciteit: 10.037 Sfeer: 6

Prijs: 6.59eu Soort: E-Ticket

Bier: 1.80eu (0.5L, 0.0%)


Uitslag: 0-0 (2-4 na strafschoppen)

Uitblinker: Jakub Czerwinski
0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page