top of page
  • Writer's pictureD.

Royal Antwerp - KV Oostende

Updated: Oct 6, 2021

Verliefd worden op het Bosuilstadion!


Kijkend naar de wedstrijden van vrijdag stuiten mijn ogen op een mooi affiche: FC Royal Antwerp thuis tegen KV Oostende. Al een tijd lang had ik lopen kijken naar de mogelijkheid om een thuiswedstrijd van Antwerp te bezoeken maar dit liep keer op keer spaak. Dit zou de uitgelezen kans zijn om ‘’De Ploeg van ‘t Stad’’ aan het werk te zien in het sfeervolle Bosuilstadion. Bovendien is dit mijn eerste wedstrijd in België, eerder had ik alleen het Jan Breydelstadion van Club Brugge en de Ghelamco Arena van AA Gent bezocht zonder wedstrijd.

De kaarten werden aangeschaft en het plan zou zijn om heen en weer te gaan met de trein, lekker goedkoop door onze studenten-ov. Antwerpen ligt zeer gunstig voor Noord-Hollanders, je bent er zo via Roosendaal. Toen een oplettende reisgenoot opmerkte dat er helemaal geen treinen meer teruggaan naar Nederland; de laatste gaat al om 21:45(!), brak er lichte paniek toe. Mijzelf leek het zo vanzelfsprekend dat er nog wel een trein zou gaan tot circa 23.00, maar nee. Omdat de kaarten al waren gekocht en een teruggave niet mogelijk bleek, zochten we naar een andere optie. Heen en weer met een geregelde auto zou de meest voordelige optie zijn en dus besloten we dit te doen.

FC Royal Antwerp staat op de vierde plek in de Jupiler Pro League. Dit is uitermate knap aangezien de club twee jaar geleden nog een niveau lager speelde, de ambitieuze eigenaar Paul Gheysens gaat dit seizoen zelfs voor Europees voetbal. Van de afgelopen vijf wedstrijden werden er vier gewonnen en werd er enkel verloren van koploper KRC Genk. Het zijn mooie tijden voor RAFC.

‘’The Great Old’’ heeft een slimme transferperiode achter de rug waarbij interessante namen zijn binnen gehengeld. De belangrijkste aanwinst is de transfervrije topschutter Dieumerci Mbokani, die tekende voor een jaar. Hij wilt na het geld ophalen in Oekraïne bij Dinamo Kiev en finaal mislukte uitleenperiodes bij Norwich en Hull City nog één keer weer echt succesvol zijn. De Israëlische middenvelder Lior Refaelov, die zo’n zeven jaar voor Club Brugge speelde, is gehuurd en heeft al vier goals in negen duels gemaakt: een schot in de roos. Tot mijn verbazing is de Ghanees Daniel Opare ook een nieuw gezicht, overgekomen van FC Augsburg, waar hij in mijn herinnering een groot talent was en een tijd lang werd gesproken over een toptransfer naar Chelsea. De selectie heeft ook een middenvelder uit Madagaskar met een naam als absolute tongbreker: Zotsara Randriambololona. Verder herkende ik uit de selectie Yves de Winter die een jaar lang bij De Graafschap keepte, een hele tijd terug.

KV Oostende doet het zeker niet slecht in de competitie, het staat op een nette achtste plek. Het heeft het Jong Oranje talent Richairo Zivkovic, de oude rot Nicolas Lombaerts die jarenlang furore maakte in Rusland en het talent Wout Faes die vorig jaar goed speelde bij Excelsior Rotterdam. Het gat tussen KVO en RAFC betreft tien punten, aardig wat maar toch verwachten wij een aantrekkelijke krachtmeting in het Bosuilstadion.

Lopend door de buitenwijken van Antwerpen mengde wij ons in de supportersschare naar het stadion. Eenmaal de tribunes in het zicht kwamen, was er de verbazing over hoe groots en schitterend het stadion eigenlijk is. Het zijn vier losstaande tribunes waarvan één gigantisch is met een weergaloos dak en erg dicht op het veld waar menig Groundhopper warm van zal worden. De kant waar wij ons bevonden was wel wat armoedig, dit waren noodtribunes die er waren neer gepleurd wegens een verbouwing. Het uitvak was redelijk groot maar magertjes gevuld. Horen konden we hen niet, de harde kern maakte lekker veel lawaai en er werden vele liederen ingezet om de club aan te moedigen. Een pyro in de rust maakte de sfeer helemaal af.


De wedstrijd zelf was van een vrij goed niveau, Royal had meer de bal en speelde aanvallend voetbal. Echter begon Oostende gevaarlijk en had het een penalty moeten krijgen, er werd hands gemaakt maar een corner gegeven. Hierna ging Oostende slordig met de kansen om en Richairo Zivkovic kon totaal geen potten breken. Wout Faes kon ik wel bekoren en verdeelde het spel sterk achterin. Antwerp brak de ban in de 21ste minuut via topschutter Dieumerci Mbokani. Even later kreeg Oostende een vrij onterechte rode kaart, Aristote Nkaka werd er door de VAR afgestuurd. Oostende sprak na afloop hun woede uit en vroeg zich af: ''of de VAR gedronken had''. Door de rode kaart werd de wedstrijd erg gemakkelijk voor Antwerp en scoorde Mbokani nog een keer in de tweede helft. De tweede helft was een stuk minder dan de eerste, in plaats van door te drukken speelde Royal behouden en gaf het amper wat weg. Het was extra zuur voor KVO dat Mbokani twee keer scoorde, nieuwsbladen gaven na afloop aan dat hij een natrappende beweging had gemaakt en dus eigenlijk ook rood had moeten hebben.


Het sfeervolle Bosuilstadion schotelde ons een leuke wedstrijd voor waarin veel gebeurde en de atmosfeer was top. Dit zal zeker niet de laatste keer zijn dat ik bij deze mooie en gezellige club zal komen.Matchreport

Datum 9-10-2018

Uur 20.30u

Weer 7 graden

Transport Auto

Plaats Antwerpen

Wedstrijd FC Royal Antwerp - KV Oostende

Competitie Jupiler Pro League

Stadion Bosuilstadion

Toeschouwers 16.000~

Capaciteit 16.144

Sfeer 8/10

Prijs 20,-

Bier 2,50: Maes 0,33L

Uitslag 2-0

Uitblinker Dieumerci Mbokani

Wedstrijdverloop 1-0: Dieumerci Mbokani

2-0: Dieumerci Mbokani (Didier Lamkel Zé)0 comments
bottom of page