• boerenkoolvoetbal

SK Sigma Olomouc - MFK Karvina

Updated: Aug 4, 2019

Het adembenemende Andrův Stadion tijdens SK Sigma Olomouc tegen MFK Karviná.


Het laatste fluitsignaal bij Viktoria Žižkov klonk en we snelden naar het centrale treinstation van Praag om ons te laten vervoeren richting het oosten van het land. Richting de stad Olomouc en bovendien richting een van de meest fameuze stadions ter wereld: het Andrův Stadion van Sigma Olomouc. Het Andrův Stadion deed ons bewegen richting Sigma Olomouc en daar hadden we absoluut de reis van twee en een half uur voor over, een retour was omgerekend slechts dertien euro(!). Andere grote clubs zoals Slovan Liberec en Bohemians 1905 speelde ook thuis maar wij kozen voor de markante optie die de Groundhop trip volledig af zou maken.Wegens enige vertraging van de trein was het weer zo ver: sprinten om het begin van de wedstrijd te kunnen halen. Dit bleek na vijf minuten onbegonnen werk en een tram gaf gelukkigerwijs uitkomst. Bij het stadion vielen de excentrieke lichtmasten direct op, het lijken twee vliegtuigmotoren in de lucht aan elkaar vast gemaakt. Een kaartje op de lange zijde betrof nog geen acht euro en we kwamen precies bij de opkomst van de spelers binnen in het overweldigende stadion. Het Andrův Stadion is vanaf 1940 geopend en heeft enige renovaties gehad in 1977 en 1998. Sigma Olomouc heeft het stadion als thuishaven onafgebroken vanaf 1969 in bezit en af en toe speelt ook het Tsjechische elftal er haar wedstrijden.Het Andrův Stadion is zo uniek en apart in haar architectuur dat het ongetwijfeld tot een absolute must behoort voor Groundhoppers en stadion liefhebbers in het algemeen. De elegante boog tribune is natuurlijk het gracieuze hoogtepunt. Het is ongelofelijk stijl en gemaakt om er te staan en niet te zitten. Tot mijn ongenoegen was de tribune voor de wedstrijd van vandaag afgesloten, niemand kon erop. Echter konden we wel goed de tribune fotograferen zonder personen erop. De boog die de korte zijde vorm geeft, de andere hoge korte zijde dat op een soort hotel of half cruiseschip lijkt bovenop de tribune, de lagere lange zijdes die niet vastzitten aan de korte zijdes, dit stadion bezit zoveel fraaiheid dat het zelfs via schrijfwerk zoals dit nooit volledig over zal komen. Je moet er heen. Het is ook niet zo dat er een of andere flut club speelt, Sigma Olomouc doet het erg verdienstelijk het laatste anderhalf jaar en behaalde zelfs Europees voetbal het afgelopen seizoen.


Sigma Olomouc is een club die in totaal veertien(!) naamsveranderingen heeft ondergaan. De huidige naam houdt het wel al stabiel 23 jaar uit. De club kende het afgelopen voetbaljaar een weergaloos seizoen en bereikte als promovendus zelfs Europees voetbal. Dit nadat het de vier jaar ervoor twee keer degradeerde en twee keer direct terug kwam. Sigma schakelde FC Kairat Almaty in Kazachstan uit maar strandde vervolgens tegen het Spaanse Sevilla waardoor het niet in de groepsfase terecht kwam. Kijkend naar de selectie valt slechts één naam mij op: Milan Lalković, hij kwam uit voor ADO Den Haag in 2012 tijdens een verhuurperiode van Chelsea. Olomouc probeert zich dit seizoen bij de top zes te scharen zodat het in de ‘’Championship Group’’ terecht komt. Een overwinning is vandaag daarom zeer gewenst.MFK Karviná is de tegenstander en heeft enkel Dukla Praag onder zich met één schamel puntje verschil. Gelukkig voor Karviná zagen wij gisteren Dukla vrijwel kansloos ten onder gaan tegen Slavia Praag en is de druk iets verminderd. De club ligt vlak bij Ostrava en had een vrij aardige uit-support meegenomen. Ongeveer even groot als de harde kern van Sigma zelf als ik het ruw vergelijk. Best knap als je bedenkt dat Karviná pas sinds 2003 bestaat wegens een fusie. De wedstrijd zelf had een enorm hoog tempo en was genieten van het begin tot het einde. Sigma kwam twee keer op voorsprong, twee keer kwam Karviná knap terug. Het was totaal niet te zien dat Karviná zo laag stond. Sigma had echter meer individuele klasse, zo schoot Šimon Falta een vrije trap schitterend binnen en was het middenveld ijzersterk.Hoe mooi zou het zijn als de boog tribune afgeladen zou zijn en het stadion op zijn grondvesten schudde bij de winnende goal. De opkomst viel mij dan ook tegen, zeker als je even bedenkt dat de stad Olomouc meer dan 100.000 mensen draagt. Het bier was opnieuw belachelijk goedkoop, slechts 1 euro en 20 cent per halve liter. Ik had weer een besefmomentje dat je hier bij NAC Breda 5 euro voor aftikt. De zon scheen fel en voor het eerst dit jaar was er de mogelijkheid om echt goed bruin te worden.Op het einde zette Karviná nog een gevaarlijk maar tevergeefs slotoffensief in. Het publiek verwelkomde de overwinning van harte en de aanvoerder ging de tribune op om even te spreken met de supporters. Vervolgens werd er een overwinningslied ingezet. Blijdschap alom.

Voor we de stad Olomouc in gingen kon een bezoek aan de fanshop natuurlijk niet uitblijven. Een sjaaltje van Sigma Olomouc inclusief het stadslogo werd aangeschaft. In de stad zelf was erg veel dicht, waarschijnlijk door de christelijkheid die er heerst want het was immers zondag. Al met al was dit bezoek aan Sigma Olomouc en het Andrův Stadion meer dan geslaagd en ik raad eenieder aan om de goedkope reis af te leggen wanneer je je in Praag begeeft!Wedstrijdverslag Datum 07-04-2019 Uur 15.30u Weer 19gr. Transport Trein/Tram Plaats Olomouc Wedstrijd Sigma Olomouc - MFK Karviná Competitie Fortuna Liga (Czech First League) Stadion Andrův Stadion Publiek 4.145 Capaciteit 12.566 Sfeer 7/10 Prijs 7.80eu Bier 1.20eu (0.5L) Uitslag 3-2 Uitblinker(s) Šimon Falta Wedstrijdverloop

1-0 ‘2 V. Jemelka

1-1 ‘9 L. Budínský 2-1 ‘42 S. Falta

2-2 ‘55 O. Lingr 3-2 ‘61 J. Yunis
©2018 by Boerenkoolvoetbal

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now