top of page
  • Writer's pictureD.

Stal Brzeg - Polonia Nysa

Om 14.00u met het vliegtuig landen in Wroclaw en om 18.00u in Brzeg zijn voor een voetbalwedstrijd uit de III Liga groep III, het vierde niveau van Polen. En dat met temperaturen van rond de dertig. Weg met de strandvakanties, we gaan doodleuk Polen in voor de derde zomer op rij. Een drieluik aan wedstrijden in drie verschillende steden. Het eerste spektakel is Stal Brzeg tegen Polonia Nysa: 7-1.


Juist, voor de derde zomer op rij was ik te vinden in Wroclaw. Een van mijn favoriete vakantieplekken om met vrienden heen te gaan en als het kan wat wedstrijden meepakken. In Wroclaw zelf heb je een schitterend plein waar je genoeg bruisende terrassen hebt. Vlak bij dit plein zaten we in een enorme Airbnb en we konden zo elke nacht rollend naar huis vanuit de clubs en cafés. Van COVID-restricties was weinig te merken, alleen in supermarkten was een mondkapje noodzakelijk. Bij wedstrijden moest je er een bij je hebben maar meer ook niet. Nachtclubs waren gewoon open en opvallend genoeg werd er bij één nachtclub een mondkapje gegeven bij de ingang, waarna je eenmaal binnen helemaal niemand met dat ding op zag. Van afstand houden was ook weinig sprake, ook al stond dat wel overal op de grond met stickers geplakt.


Op de dag van aankomst in Wroclaw werden we direct met een taxi naar de Airbnb gebracht waar we zo in konden treden. Nadat we de spullen kwijt waren gingen we richting het mooie stationsgebouw van Wroclaw om daar voor nog geen tientje de trein naar Brzeg te pakken. Brzeg is een stadje van bijna 40.000 inwoners. Of het centrum echt gaande was konden we helaas niet achter komen door het tijdsgebrek. Een tijd lopen door de vrij armoedige buitenwijken van Brzeg en we hadden al snel het stadion in zicht. Echter hadden we eerst de taak een tennisvereniging en het zeer grote trainingscomplex te omzeilen voor we eindelijk bij de ingang van het stadion waren. Bij de deur moest een van ons zijn persoonlijke gegevens achter laten in verband met een mogelijke COVID uitbraak en we kochten allen een kaartje voor slechts 2 euro en vijftig cent per stuk. Geen geld natuurlijk.


Het stadion van Stal Brzeg komt oorspronkelijk uit 1926 en is gemoderniseerd in 2009. In Brzeg zijn meerdere sporten populair en zo ook atletiek. Dit stadion heeft een heuse sintelbaan rondom het veld, zelf geen fan van. Wat wel erg bijzonder was is een soort ring die de twee grote tribunes met elkaar laat verbinden. In die ring kunnen mensen ook staan en zo de wedstrijd bekijken. De twee grote tribunes zijn vrij standaard met een dak dat er wel aardig uit zag. Het publiek zat allemaal aan dezelfde kant aangezien de zon vol scheen op de andere kant, dat wil je echt niet met bijna dertig graden. Er was nergens eten of drinken te krijgen, wat vast door COVID komt. Enorm balen was dit, aangezien we letterlijk niets hadden meegenomen: slechte voorbereiding. Om ons heen zaten mensen met chips en frisdrank, wij hadden geen eens water. Door de hitte was ikzelf in de rust genoodzaakt chloorwater te drinken van de wastafel, zo erg was het werkelijk gesteld.

Zonder enige verwachtingen waren we naar deze wedstrijd gegaan. We hadden geen idee van het niveau en of er überhaupt wel publiek zou zijn. Toch leek zo'n 300 man te zijn uitgerukt om de plaatselijke trots te bewonderen. Dat deed ons in ieder geval goed. Nu nog een leuke wedstrijd. Zes minuten waren verstreken en de rechtsback van Stal Brzeg ging compleet de mist in. Hij liet heel knullig zijn tegenstander aan de bal komen en hierdoor kwam een botsing met de keeper: penalty en goal. Stal Brzeg leek dit op de een of andere manier nodig te hebben, want hierna ging het als een tierelier. Goal na goal volgde zonder hele ernstige fouten van Polonia Nysa. Stal Brzeg was simpelweg oppermachtig in elk opzicht en hierdoor stond het voor de rust al 5-1(!). Bij elk doelpunt ging een oorverdovende speaker tekeer met het clublied, onze oren vielen haast eraf. Toen de rust over was ging Stal Brzeg rustig verder met domineren. Polonia Nysa kwam er af en toe nog aan te pas en had een paar leuke combinaties. Technisch gezien hadden ze wel een uitblinker, Ble Dro Narcisse uit Ivoorkust. Dat was het dan ook wel. Bij Stal is het lastig een echte uitblinker op te noemen, aangezien iedereen wel een acht of hoger scoorde. Richting het einde van de wedstrijd werd de strijd wat heftiger en werd er terecht met gele kaarten gestrooid. Het eindigde maar liefst 7-1, een van mijn hoogste uitslagen ooit als groundhopper.

Na het schieten van nog wat foto's snelde we naar de eerste de beste supermarkt en konden eindelijk wat drinken en eten. Eenmaal op het station bleek dat we nog anderhalf uur op de eerste trein moesten wachten, een domper. Nu vind ik wachten nooit zo erg, zeker wanneer er bier aanwezig is, maar in Brzeg was een ware muggenplaag gaande en we werden overal lek gestoken door deze beesten. Twee uur later eindelijk terug in Wroclaw gingen we direct het plein op, nog nagenietend van de acht goals die we hebben mogen aanschouwen in Brzeg. Brzeg, of all places!

Wedstrijdverslag

Datum: 12-08-2020

Uur: 18:00

Weer: 32gr.

Transport: Trein

Land: Polen

Plaats: Brzeg


Wedstrijd: Stal Brzeg - Polonia Nysa

Competitie: III Liga, Group III


Stadion: Stadion Miejski

Publiek: 330~

Capaciteit: 2.000

Sfeer: 6/10

Prijs: 2.50eu

Ticket: Origineel

Bier: Geen

Uitslag: 7-1

Uitblinker(s): Niemczyk

Wedstrijdverloop: 0-1 '6 Chodyga (P) 1-1 '11 Celuch

2-1 '23 Celuch

3-1 '36 Banach

4-1 '39 Szymczyk

5-1 '45+3 Niemczyk

6-1 '68 Budnik

7-1 '74 Dychus




0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page