• boerenkoolvoetbal

DAC Dunajska Streda - Slovan Bratislava

Updated: Sep 13, 2019

Spektakelstuk tussen twee rivalen die het laten lijken alsof Hongarije tegen Slowakije speelt. De bijzondere 'half-Hongaarse' club DAC Dunajská Streda brengt kampioen Slovan Bratislava een vernedering toe: 5-2.

Sinds 2017 speelt DAC in de moderne MOL Arena. Voor het stadion kwamen we in ieder geval niet deze kant op. Van de buitenkant ziet het er niet uit en de binnenkant is ook niet veel bijzonders. Ik kreeg een déjà vu naar Arka Gdynia in Polen door dezelfde kleuren en patronen met de stoeltjes. Een betaalpas om wat te kopen was ook nodig helaas.

Waar we wél voor kwamen is de fanatieke support en het verhaal achter de club. DAC Dunajská Streda mag dan een Slowaakse club zijn, het doet er alles aan om zich zo Hongaars mogelijk te manifesteren. Teksten in het stadion waren eerst in het Hongaars en daaronder pas in het Slowaaks. Pop-up shops vlak voor het stadion verkochte Hongaarse merchandise en vriendenclub Ferencváros sjaals. Wanneer je om je heen keek zag je honderden mensen in het nationale shirt van Hongarije en die typische zonnebloempitten vlogen je ook om de oren. Voor en na de wedstrijd werd zelfs het Hongaarse volkslied gezongen. Niet door een klein groepje fans van de harde kern, maar letterlijk door het hele stadion. Het was een bijzonder tafereel om waar te nemen, hoe bijzonder gepassioneerd de mensen waren over Hongarije en hoe zij zich zo sterk verwant voelen met een ander land dat voor hen om de hoek ligt. Ik vraag mij af of een situatie als deze een keer zal escaleren. Zo schijnt de club ook veelal uit Hongaars bronnen geld te krijgen.

Slovan Bratislava is al jaren de grootste club van Slowakije en na een paar jaar geen kampioen te worden was het vorig jaar wel weer raak. Veel andere clubs hebben door die successen en geluiden over corruptie afgunst richting Slovan. DAC is echter de meest gehate club van Slowakije. Dat is niet heel gek als je kijkt hoe de club zich manifesteert. Sinds de jaren 2000 heeft de club geschommeld tussen de eerste, tweede en zelfs derde divisie. De laatste jaren gaat het wel weer heel goed met de club, het mocht zelfs meedoen in de Europa League de afgelopen twee jaar. Het werd wel meteen weer uitgeschakeld in de voorrondes tegen respectievelijk Dinamo Minsk en Atromitos. Dit jaar doet DAC opnieuw mee aan de top en om te blijven aanhaken was vandaag een overwinning nodig. Dat zelfde was voor belang bij Slovan, zij stonden als achtervolger van koploper Zilina drie punten achter.

Wij kwamen vanuit Bratislava reizen met de trein en ik heb zelden zoveel politie en ME gezien. De uitsupporters zaten met ons in een oververhitte trein zonder airco, wat leidde tot een gevoelstemperatuur van minstens 35 graden. Zwaar afzien. Eenmaal in Dunajska Streda stonden er nog zeker 60 zwaar bewapende agenten en dacht de politie dat wij ook Slovan supporters waren. Na een tijdje mochten we alsnog doorlopen want het werd hen duidelijk dat wij er niet bij horen. We gingen eerst even in de stad kijken en de toerist uithangen voor we de MOL Arena in gingen. Zoals verwacht was het erg druk in het stadion, het was vrijwel uitverkocht. Één vak werd helemaal leeg gelaten omdat dat te dicht bij het uitvak zat. Slovan had namelijk aardig wat fans meegenomen, meer dan een trein vol denk ik. Ze probeerde een pyro te maken maar die werd direct geblust door de brandweer die voor het vak stond gebivakkeerd. Aan onze kant ging het wel helemaal los. DAC had een mooie pyroshow in hun eigen clubkleuren toen de wedstrijd begon en na afloop nog wat extra’s. Daar liet de brandweer de thuisclub gelukkig wel lekker hun gang gaan.

Qua bekende namen heeft DAC Peter Hyballa sinds vorig jaar als coach, de in Nederland verguisde Duitser die N.E.C. coachte. Bij Slovan waren Mitch Apau (oud-RKC) en Myenty Abena (vorig jaar De Graafschap) in de verdediging gevestigd en kaartenpakker Joeri de Kamps (oud-NAC) stond op het middenveld. Het kon ook niet anders: in de wedstrijd pakte Joeri weer een kaart, een rode.. Dit zorgde voor een totale omwenteling van de wedstrijd. Slovan had vooral in het begin zeer gevaarlijke aanvallen en kreeg terecht een penalty toegewezen. Spits Sporar maakte die makkelijk vlak voor de harde kern en om het vuurtje extra op te stoken ging hij ze uitdagen door te wijzen naar zijn logo/de vlag van Slowakije plus nog eens het sus gebaar te maken. Bekers bier vlogen richting de vierende spelers en het duurde even voor de wedstrijd weer werd hervat. Het begon steeds meer te lijken op een nationale strijd in plaats van clubvoetbal.

DAC ging meteen aanzetten en kreeg via een fout van Joeri de Kamps ook een penalty toegewezen. Joeri moest eraf en Éric Davis scoorde. De sfeer in het stadion werd alsmaar beter en de harde kern zorgde ervoor dat vrijwel het hele stadion meedeed. Nadat er vlak voor rust een extra steek werd uitgedeeld door DAC, de 2-1, vlogen na de rust de doelpunten erin vanuit haast alle hoeken. Abena scoorde nog een mooie kopbal en spits Ramirez toonde heel veel klasse bij zijn beide doelpunten. 5-2 won DAC uiteindelijk van het vernederde Slovan Bratislava dat de koppies steeds verder liet hangen. Het stadion vierde feest en bleef allemaal nog lang aanwezig. Ook iets dat ik zelden zie, dat niet alleen de kant van de harde kern maar ook de twee lange zijdes zeer lang present bleven na de wedstrijd om de verdiende overwinning mee te vieren. Het volkslied van Hongarije werd nog één keer trots ingezet en de uitbundigheid op het veld was groots. Het grote Bratislava werd verslagen door het kleine Dunajska Streda.


Datum 05-09-2019

Uur 18.00u

Weer 24gr.

Transport Trein

Land Slowakije

Plaats Dunajská Streda


Wedstrijd DAC Dunajská Streda - Slovan Bratislava

Competitie Slovak Super Liga / Fortuna Liga


Stadion MOL Arena

Publiek 11.679

Capaciteit 15.123

Sfeer 9/10

Prijs 10,-

Bier 2,-


Uitslag 5-2

Uitblinker(s) Eric Ramirez

Wedstrijdverloop

‘18 0-1 Sporar (P)

‘35 1-1 Davis (P)

‘45+2 2-1 Vida

‘52 3-1 Ramirez

‘54 3-2 Abena

‘68 4-2 Fábry

‘75 5-2 Ramirez
©2018 by Boerenkoolvoetbal

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now