• boerenkoolvoetbal

Quinton Christina, belofte bij FC Petrzalka - Slovan Bratislava B

Kijkend naar het wedstrijdformulier inclusief de nationaliteiten zag ik tot mijn verbazing de Nederlandse vlag schijnen tussen allemaal Slowaakse vlaggen. Quinton Christina was de naam die hoorde bij het Nederlandse vlaggetje. De man die FC Petrzalka met zijn spel zal helpen naar een overtuigende overwinning.

Het is zondagochtend in Bratislava en we moesten opschieten. In drie kwartier zou FC Petrzalka aftrappen tegen de B ploeg van Slovan Bratislava, een wedstrijd op het 2de niveau van Slowakije. Met de bus werden we recht voor het stadion van FC Petrzalka 1898 afgezet. De in het verleden erg succesvolle club speelt in dit stadion sinds 2012, nadat het oude stadion waar liefst 9.000 man in kon werd verwoest. De club werd in het seizoen 2007/08 nog kampioen van Slowakije maar kwam hierna in een zeer diep dal terecht. Het seizoen na het kampioenschap werd de zesde plaats nog behaalt en werden Juventus en Sporting Braga ontvangen voor de Champions en Europa League.

Hierna ging het pas goed mis, de club degradeerde in drie jaar twee keer en belandde zo in de 3de divisie. In het seizoen 2015/16 begon de club zelfs in de 5de(!) divisie. Financiële problemen waren de hoofdoorzaak hiervan. De club werd op het vijfde niveau wel direct weer kampioen maar kon door een reorganisatie van de Slowaakse competitie niet promoveren. De pechvogels, dan maar nog een jaartje het overnieuw doen? Het jaar daarop gebeurde het inderdaad weer en ging het bergopwaarts met de club. In principe werd de club maar liefst vier jaar op rij kampioen en vond het zichzelf zo terug op het tweede niveau van Slowakije in het seizoen 2018/19. Een achtste plek zorgde voor een middenmoot positie en dit jaar kijkt de club verder omhoog. Het wilt terug naar waar het behoort, de Fortuna Liga, het hoogste niveau van Slowakije.

Slovan Bratislava B was het bezoekende team en staat helemaal onderaan in de competitie. Als ik naar het team keek vond ik het niet een bijzonder jong team maar dat kan ook liggen aan de volwassenheid die de gemiddelde Slowaak uitstraalt. Betreft de catering was het weer vrij karig. Nergens in het stadion was koffie te krijgen, enkel Kofola en bier. Het was zo snikheet dat het een absolute lijdensweg werd op de tribune. Ik denk dat het zo’n 33 graden betrof en er waren zelden plekken in de schaduw. Buiten dat waren er bijzonder veel toeschouwers afgekomen op het duel waarbij velen onder bomen gepositioneerd stonden voor enige kleine kans op schaduw. Zo’n drukte had ik zelf totaal niet verwacht, ondanks dat het om een ‘derby’ ging.

Quintón Christina stond in de basis. De man die half-Nederlands en half-Curaçaos is. 24 jaar oud en sinds een jaar neergestreken in Bratislava. 24 jaar oud en nog een belofte zijn? Kan dat? Als je zag hoe hij speelde deze wedstrijd, kan dat zeker. Quinton begon zijn carrière bij Jong Holland en ging in 2016 naar Jong FC Dordrecht. Een jaar later zat hij zonder club tot in de zomer van 2018 uit het niets Inter Bratislava kwam aankloppen. Nu huurt FC Petrzalka hem een jaar en speelde hij tegen Slovan voor het eerst 90 minuten lang. En hoe! Christina bezit over erg veel overzicht en leek in verdedigend op N’Golo Kanté. Zo snel en beheerst won hij zijn duels. Bij de derde goal won hij twee duels op rij en leverde een assist op Boris Turčák die geweldig de bal in de kruising schoot. Christina vormde met Roberto Carlos lookalike Juraj Piroska een lastig duo om tegen te spelen.

Petrzalka had het vrij makkelijk tegen Slovan, vooral op fysiek vlak maar ook op het gebied van techniek. De harde kern van Petrzalka maakte in de loop van de wedstrijd steeds meer geluid en in de tweede helft stond ik naast hen. Mede omdat daar de zo gewilde schaduw was maar ook voor de sfeer natuurlijk. Ik stond versteld van de passie bij de jongens, vooral op zo’n vroeg uur. Niet elke club in Slowakije heeft een harde kern, zeker op het tweede niveau is het zoeken. Betreft Quinton Christina was ik nog niet klaar met hem. Omdat ik zo onder de indruk van zijn spel was had ik nog even contact met hem gezocht. Christina gaf aan zeker nog een jaar of twee in het buitenland te willen spelen voor hij zijn heil zal zoeken in Nederland. De zeer Christelijk gelovige jongen was zeer blij met zijn gespeelde wedstrijd en zit lekker op zijn plek in Bratislava. Een rustige stad waar je je ding kan doen, vertelde hij mij. Zo zie je maar weer hoe je op de meest frappante plekken (2de divisie, Slowakije) alsnog een verhaal kan vinden. Petrzalka zelf en Quinton Christina.


Zijn Instagram: https://www.instagram.com/quintonchristina/

Wedstrijdverslag


Datum 01-09-2019

Uur 10.30u

Weer 32gr.

Transport Bus

Land Slowakije

Plaats Bratislava


Wedstrijd FC Petrzalka - SK Slovan Bratislava B

Competitie 2. Liga


Stadion Stadium FC Petržalka 1898

Publiek 1.500~

Capaciteit 2.000

Sfeer 6

Prijs 4,-

Ticket Origineel

Bier 1,80


Uitslag 3-0

Uitblinker(s) Quintón Christina

Wedstrijdverloop

‘42 1-0 Ladislav Almási

‘49 2-0 Ladislav Almási

‘76 3-0 Boris Turčák
©2018 by Boerenkoolvoetbal

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now