• boerenkoolvoetbal

Odra Opole - GKS Tychy

Net als meerdere Poolse clubs, zal ook Odra Opole helaas naar een hypermodern stadion verhuizen. Het huidige karakteristieke stadion, stammend uit 1930 en pal naast het spoor, zal worden verlaten. Voor de bouw is een plek aangewezen ver buiten het centrum en binnen drie jaar zou Odra Opole hier haar wedstrijden moeten gaan spelen.

De kosten van dit project zijn zo'n 43 miljoen euro. Het zal een doorsnee blok stadion worden waar we er al zoveel van kennen en alle charme van het huidige stadion gaat verloren. Van de buitenkant is er nog wel gedacht om het iets op te fleuren, door een bogen te creëren. In het Westen van Europa is de trend van dit soort type stadia al langer aan de gang, de laatste jaren lijkt ook Polen hierin mee te gaan.

( http://www.a90.pl/projekty/ )

Odra Opole gaat hierbij ook een uitbreiding betreft de capaciteit tegemoet. Het nieuwe stadion gaat 11.600 plekken bieden voor de supporters. Dat is meer dan een verdubbeling van het huidige aantal. Verbazingwekkend is dit allerminst, omdat de thuisclub het tegen GKS Tychy al bij lange na niet vol krijgt. En dat terwijl het om een vrij spannend affiche ging in de strijd om een ticket naar de play-offs voor promotie naar het hoogste niveau. Het aantal toeschouwers in het stadion zal niet snel toenemen, de laatste keer dat de club in de Ekstraklasa acteerde is alweer terug in 1981.

Het gaat opnieuw een stadion worden dat veel te groot is voor de club, zoals het geval is bij meerdere clubs in Polen. Denk aan een Zaglebie Lubin maar ook natuurlijk de stadions van Slask Wroclaw en Lechia Gdansk die gebouwd waren voor het EK. Een wedstrijd van Slask Wroclaw trekt doorgaans zo'n 5.000 toeschouwers, het stadion biedt 45.105 plekken. Toch snap ik natuurlijk ook wel ergens de keuze, het stadion van Odra Opole valt haast uit elkaar. Aan de korte zijdes is eigenlijk niets en aan de andere kant van de hoofdtribune zijn enkel staanplekken. Daarbij zijn de stoeltjes op de hoofdtribune voor een redelijk deel zwart van het oude vuil, aan schoonmaken lijken ze niet meer te doen.

Vernieuwing is veelal niet tegen te houden, in het leven en dus ook in het voetbal. Toch blijft het zonde wanneer je beseft dat een moderne blokkendoos de toekomstige thuishaven van deze club zal worden. Gelukkig heb ik nog een mooie wedstrijd kunnen meemaken in dit antieke stadion. Het duel tussen Odra Opole en GKS Tychy eindigde uiteindelijk in 1-1, waar Tychy eigenlijk véél meer verdiende. In extremis wist de uitclub toch nog de gelijkmaker te maken, waar eerder de paal en lat werden geraakt. De twee clubs blijven nu dicht bij elkaar staan op de ranglijst en mogen nog steeds dromen over de Ekstraklasa.

Wedstrijdverslag

Wedstrijd: Odra Opole - GKS Tychy Competitie: Fortuna I Liga


Datum: 19-04-2022 Uur: 18:00u Weer: 6gr.

Transport: Trein Land: Polen Plaats: Opole

Stadion: Stadion Miejski Odra Opole Publiek: 1.113 Capaciteit: 5.000 Sfeer: 4.5

Prijs: 2.50eu Soort: E-Ticket


Uitslag: 1-1

Uitblinker: Piotr Zemlo


Wedstrijdverloop:

‘67: 1-0, Lukasz Kedziora

‘76: 2de gele kaart, Dawid Czaplinski (Odra Opole)

‘90+3: 1-1, Daniel Rumin

0 comments

Recent Posts

See All