top of page
  • Writer's pictureD.

Sleza Wroclaw - Wigry Suwalki

Sleza Wroclaw is de tweede voetbalclub van Wroclaw en speelde een wedstrijd voor de Poolse beker tegen Wigry Suwalki, een club die een divisie hoger speelt en maar liefst zes en een half uur heeft moeten reizen voor dit duel. En dan spelen in maar liefst 32 graden Celsius.

Elke keer wanneer ik in Wroclaw ben, loop ik een wedstrijd van Slask Wroclaw mis. Slask is de grote club van Wroclaw en komt uit op het hoogste niveau van Polen. Het heeft een immens stadion van 45.000 toeschouwers en de club leeft enorm in de stad. Sleza Wroclaw speelde gelukkig wél een wedstrijd tijdens ons verblijf en deze club vertegenwoordigd met Slask het voetbal in Wroclaw. Sleza is een stuk kleinere club maar was vroeger een heus bolwerk van sport. Het had ontzettend veel afdelingen: basketbal, zwemmen, watervoetbal, handbal, boxen, tafeltennis, hockey, schaatsen, kanovaren, wielrennen en natuurlijk voetbal. Sinds 2003 bleef alleen voetbal over en vanaf 2009 werd basketbal ook weer een ding. Sleza Wroclaw bestaat al 75 jaar en heeft nogal wat historie. De club bestaat in principe twee jaar langer dan Slask, maar heeft wel een fusie meegemaakt. Sleza kende haar hoogtijdagen in de jaren 80. Hierin kwam het een tijd lang uit op het tweede niveau van Polen en was zelfs een keer bijna gepromoveerd naar de Ekstraklasa. In de jaren 90 was de club wat meer actief op het derde niveau en na de eeuwwisseling kwam er een verval. Het maakte degradatie op degradatie mee en speelde op een gegeven moment enkel op regionaal niveau. In 2009 wilde een andere club, Gawin Królewska Wola, een faiilsement aanvragen. Activisten van Sleza Wroclaw zagen hierin een kans en gingen praten met de voorzitter. Uiteindelijk kwam er een fusie en gingen de twee clubs verder onder de naam: I KS Sleza Wroclaw. Sindsdien ging het gestaag met de club en speelt het nu al vijf seizoen onafgebroken op het vierde niveau: de III Liga groep III.

Het stadion waar men in speelt heet het Sportowy Oławka. Dit was duidelijk meer een sportcomplex dan een stadion. Sleza is daar wel mee bezig staat op de site en spelen dan ook op verschillende locaties. Voor de wedstrijd tegen Wigry Suwalki werd er naast de eigen sporthal gespeeld. Er waren zo'n zes rijen aan stoeltjes aan een enkele kant gezet en dat was het dan ook wel. Een tegenvaller, we hadden graag toch iets meer willen zien dat op een stadion zou lijken. Dit keer waren we wat beter voorbereid dan de wedstrijd van Stal Brzeg: flessen water mee. Eenmaal binnen, mondkapje was verplicht bij je te hebben, bleek er een barbecue aanwezig te zijn en ook 0.0 drinken was er te koop.


De hitte was compleet ondragelijk, zeker omdat er dus geen dak was en er niets anders op zat dan vol in de zon van 32 graden vastgeplakt aan onze stoelen te zitten. Laat staan dat je zou moeten spelen in dit weer. Wigry Suwalki was de tegenstander van Sleza Wroclaw en zit al zes jaar in de 3de divisie. Het heeft een zeer bijzondere hoofdtribune, zeker het waard eens op te zoeken. Wigry speelde zeker niet denderend en Sleza eigenlijk ook niet. Het was lastig de wedstrijd te bekijken met de verblindende zon. Wel werden we opgeschrikt door een penalty die uit het niets werd gegeven: 1-0 voor Sleza. De enige speler die nog een beetje opviel was Guilherme da Silva, een spits die hard werkte en een redelijke techniek had.


Vlak na rust deed Wigry Suwalki wat terug via een eigen doelpunt van buitenspeler Olejniczak. Tien minuten later kreeg Sleza echter weer een penalty en kon Pisarczuk zijn tweede maken. Vervolgens werd er ook een derde penalty gegeven, dit keer aan Wigry, maar die werd gelukkig gemist. We hadden echt geen zin in een verlenging met deze hitte. Hierdoor werd nog wel extreem spannend want Wigry Suwalki bleef drukken naar voren en kwam tot gevaarlijke kansen. Toch trok Sleza Wroclaw aan het langste eind en mag door bekeren. Wij blij, publiek blij, iedereen blij. Behalve Wigry Suwalki, die mogen weer zes en een half uur in de bus naar huis zitten.


Wedstrijdverslag

Datum: 13-08-2020

Uur: 16:00

Weer: 32gr.

Transport: Taxi

Land: Polen

Plaats: Wroclaw


Wedstrijd: Sleza Wroclaw - Wigry Suwalki

Competitie: III Liga group III


Stadion: Stadion Sportowy Olawka

Publiek: 150~

Capaciteit: 900

Sfeer: 3/10

Prijs: 5,- Ticket: E-Ticket

Bier: Alcoholvrij



Uitslag: 2-1

Uitblinker(s): Guilherme da Silva

Wedstrijdverloop:

1-0: '14 Pisarczuk (P) 2-0: '53 Olejniczak (E.G.) 2-1: '63 Pisarczuk (P)






0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page