top of page
  • Writer's pictureD.

Zaglebie Lubin - Stal Mielec

Ik was in de stad Lubin om de plaatselijke trots aan het werk te zien tegen Stal Mielec. Voor Zaglebie Lubin zijn alle punten broodnodig om een degradatie te voorkomen en daarom was de 3-1 overwinning dan ook een grote opluchting voor de thuisclub.

Zaglebie Lubin, Miedziowi, is een Poolse voetbalclub die haar bestaan terugvindt in het jaar 1945, zes dagen na het einde van de Tweede Wereldoorlog. De club is twee keer kampioen geworden van Polen en heeft ook een keer de Supercup gewonnen. De laatste landstitel dateert uit het seizoen 2006/07. De club werd een jaar later beschuldigd van corruptie en de bond eiste een degradatie naar de I Liga. Hierop ging Zaglebie Lubin in beroep en mocht het alsnog blijven acteren op het hoogste niveau.


Het seizoen 2013/14 is allerminst opmerkelijk te noemen. Zaglebie Lubin eindigde kansloos onderaan in de Ekstraklasa, waarna een degradatie volgde, maar Lubin kreeg het ook voor elkaar de bekerfinale te halen. In deze finale moest de club het na strafschoppen afleggen tegen Zawisza Bydgoszcz, een club die datzelfde seizoen nog een promovendus was. Nog opmerkelijker is dat Zawisza Bydgoszcz twee seizoenen hierna door de bond werd gedegradeerd naar het achtste(!) niveau. De club was failliet gegaan en moest noodgedwongen een doorstart maken. Momenteel is de club uit Bydgoszcz terug geklommen naar de vierde divisie. Zaglebie Lubin kwam na één jaar in de I Liga weer terug in de Ekstraklasa.

In de stad Lubin is, zoals in zoveel Poolse steden, grote hoeveelheden graffiti te zien op gebouwen. Van normale huizen tot winkels en bouwvallen, geen enkele straat gaat voorbij zonder een stukje dat is aangetast. De provincie Neder-Silezië kent dit jaargang twee clubs in de Ekstraklasa en beide hebben het erg moeilijk om zich te handhaven. De rivalen speelde in Wroclaw een week eerder 0-0 tegen elkaar en het niveau leek helemaal nergens op. Het lijkt een lastig verhaal te worden dat zowel Zaglebie Lubin als Slask Wroclaw zich gaan handhaven, zeker gezien grootmacht Wisla Krakow hier nog onder zit.

Het Stadion Zaglebia Lubin is gebouwd in het jaar 2009, na aanleiding van de successen vlak hiervoor. Vanaf de buitenkant ziet het stadion er veel ouder uit, maar dat komt vooral omdat men alles eromheen totaal heeft laten verwaarlozen. Vervallen eettentjes die niet meer worden gebruikt, een krakkemikkige parkeerplaats en afgetakelde hekken vormen de weg naar het stadion. Van binnen is een eentonig stadion te zien dat overdekte zitplaatsen biedt voor iedereen. De oranje gloed van de stoeltjes in de clubkleuren van Lubin maken het decor een stuk kleurrijker maar daar is ook veel mee gezegd. Tegen Stal Mielec waren er zo’n tweeduizend supporters aanwezig, waarmee het stadion voor 1/8ste gevuld werd. De ogenschijnlijk jonge harde kern bestond uit een klein groepje dat bij elkaar de hele wedstrijd redelijk wat geluid maakte. Helaas waren er geen uitsupporters aanwezig vanuit Mielec.

Na een eerste helft waar amper iets gebeurde, regende het in de tweede helft plots doelpunten. Voormalig FC Twente spits Oskar Zawada opende de score vlak na rust op een mooie wijze. Hij is sinds de winterstop opnieuw actief in Polen, na een uitstapje van een half jaar in Zuid-Korea bij Jeju United, waar hij overigens geen een goal wist te maken. Sowieso is Zawada geen ware doelpuntenmaker te noemen, sinds het seizoen 2015/16 heeft hij in zeven jaar slechts twaalf keer het net gevonden. Deze wedstrijd maakte hij echter een erg goede indruk op mij en zijn werkethiek loonde dan ook.


De fans van de thuisclub zagen de bui alweer hangen door de achterstand maar onverwachts werd dit knap omgekeerd. Hoogtepunt van de wedstrijd was het doelpunt van Erik Daniel. Na een inschattingsfout van de keeper, die Japanner Koki Hinokio omver gooide ver buiten de zestien en de bal zo inleverede, schoot Erik Daniel de bal haast vanaf de middenlijn in het doel en was het centrale duo van Mielec nét te laat om de bal te ruimen. Toen later de 1-3 ook nog viel, kwamen alle spelers bijeen om dit samen uitbundig te vieren. Drie belangrijke punten konden bijgeschreven worden en zo kan Zaglebie Lubin de strijd om lijfsbehoud op een hoopvolle manier voortzetten.

Wedstrijdverslag

Wedstrijd: Zaglebie Lubin - Stal Mielec Competitie: Ekstraklasa


Datum: 08-04-2022

Uur: 18.00u Weer: 8gr.

Transport: Trein

Land: Polen Plaats: Lubin

Stadion: Stadion Zaglebia Lubin Publiek: 2.079 Capaciteit: 16.068 Sfeer: 5

Prijs: 4.40eu Soort: E-Ticket


Uitslag: 3-1

Uitblinker: Oskar Zawada

Wedstrijdverloop: Oskar Zawada ‘56: 0-1 Martin Dolezal ‘71: 1-1

Erik Daniel ‘79: 2-1

Martin Dolezal ‘84: 3-10 comments

Recent Posts

See All
bottom of page